Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έγινε ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που παραδέχθηκε ότι η Ουάσινγκτον έχει άμεση επικοινωνία με τους αντάρτες της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση του Λεβάντε (HTS), που προ δεκαημέρου ανέτρεψε το καθεστώς Άσαντ στη Συρία. Αν και δεν ανέφερε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο της επικοινωνίας, ο Μπλίνκεν επισήμανε τη σημασία που έχει να γνωρίζει η Ουάσινγκτον τις προθέσεις του νέου καθεστώτος. Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία φέρονται να εξετάζουν να αφαιρέσουν την HTS από τον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Σε σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία παραπέμπει και η σημαντική ανάκαμψη του συριακού νομίσματος έναντι του δολαρίου κατά τουλάχιστον 20% στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Από την Ιορδανία, όπου βρέθηκε, μετά την επίσκεψή του σε Άγκυρα και Βαγδάτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε σε ένα κοινό ανακοινωθέν, που έχει συνταχθεί σε συνεννόηση με την Τουρκία, την Ιορδανία και άλλες αραβικές χώρες, την ΕΕ και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Σε αυτό περιγράφονται οι αρχές που πρέπει να διέπουν την πολιτική μετάβαση της Συρίας, μεταξύ των οποίων ο σεβασμός των μειονοτήτων και η συμπερίληψή τους στην επόμενη μέρα της χώρας.
Τι ζητάει η Τουρκία από τους αντάρτες
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, πρότεινε χθες η χώρα του να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο νέο καθεστώς, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας και εκπαίδευσης με πολλές χώρες. Η Άγκυρα διατηρεί επίσης χιλιάδες στρατιώτες στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο τριών μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων για να περιορίσει την εκεί κουρδική παρουσία. Ο Γκιουλέρ κάλεσε τους Σύρους που είναι μέλη του ΡΚΚ να καταθέσουν τα όπλα και όσους προέρχονται εκτός Συρίας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Εκτίμησε επίσης ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να διατηρήσει τις βάσεις της στη Συρία.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι δορυφόροι των δυτικών κρατών κατέγραψαν έντονες κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων στις βόρειες περιοχές της Συρίας. Οι βάσεις όμως σε Λαττάκεια και Ταρτούς δεν φαίνεται να εγκαταλείπονται. Η Μόσχα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρησή τους και για αυτό επιχειρεί να προσεγγίσει τους αντάρτες της HTS, τους οποίους πολεμούσε μέχρι πριν από δέκα ημέρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα στις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου οι «τζιχαντιστές τρομοκράτες» έγιναν «αντάρτες». Πιθανότατα η Ρωσία θα προσφέρει ως αντάλλαγμα για τη διατήρηση των βάσεων στήριξη προς το νέο καθεστώς ώστε και αυτό να εξαρτάται λιγότερο από την Τουρκία. Αν τελικά η συνεννόηση δεν προχωρήσει, η Ρωσία έχει ως εναλλακτική για τη διατήρηση της παρουσίας της στη Μεσόγειο την ανάπτυξη των βάσεων που ήδη έχει δημιουργήσει στη Λιβύη, ενδεχομένως στην περιοχή του Τομπρούκ.