Σήμερα το πρωί αναμένεται να ανακοινώσει εκτός απροόπτου το όνομα του νέου πρωθυπουργού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, παρότι οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι θα έκανε γνωστή χθες την επιλογή του μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο Μακρόν αντιμετωπίζει όλο και πιο πολύπλοκα διλήμματα, καθώς βρίσκεται στη δεύτερη (και τελευταία) θητεία του στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Δεν θα ήθελε η παρακαταθήκη του να είναι μια Γαλλία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ούτε και να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που έφερε την Ακροδεξιά στην εξουσία. Κινδυνεύει να συμβούν και τα δύο.
Τα μέτρα λιτότητας και οι διαφωνίες που οδηγούν τον Μακρόν σε αδιέξοδο
Για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, που ξεπερνά το 6% του ΑΕΠ, στο 3% που επιβάλλουν οι κανόνες της ΕΕ, απαιτούνται μέτρα λιτότητας. Αυτά περιλάμβανε ο προϋπολογισμός που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ και γι’ αυτό οδηγήθηκε σε πτώση. Μια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να προωθήσει μέτρα λιτότητας. Όμως τόσο η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν όσο και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο διαφωνούν. Χωρίς αυτούς πλειοψηφία στη Βουλή δεν μπορεί να υπάρξει.
Τον Ιούνιο ο Μακρόν «έκαψε» το χαρτί της διάλυσης της Βουλής, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το επαναλάβει για 12 μήνες. Άρα μέχρι το καλοκαίρι η σύνθεση της Βουλής είναι δεδομένη. Στη συνέχεια ο Μακρόν δοκίμασε το «χαρτί» της κυβέρνησης μειοψηφίας. Για μερικές εβδομάδες φάνηκε ότι μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης με την Εθνική Συσπείρωση. Αλλά η ψευδαίσθηση διαλύθηκε όταν προέκυψε το θέμα του προϋπολογισμού.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι από τον όλο χειρισμό η Λεπέν βγήκε κερδισμένη: Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, σε μια υποθετική αντιπαράθεση για την προεδρία, με υποψήφιο του Κέντρου τον Γκαμπριέλ Ατάλ, η Μαρίν Λεπέν θα επικρατούσε με 38% – 20%, διευρύνοντας τη διαφορά σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις. Φαίνεται, μάλιστα, ότι δεν είναι θέμα προσώπου, ούτε ως προς τον αντίπαλο (εάν ερχόταν αντιμέτωπη με τον Εντουάρ Φιλίπ, πρώτο πρωθυπουργό του Μακρόν, το αποτέλεσμα θα ήταν 36% – 25%) ούτε καν ως προς την ίδια τη Λεπέν: Εάν δεν της επιτραπεί να είναι υποψήφια, όπως πρόσφατα ζήτησαν οι εισαγγελείς σε δίκη της για υπεξαίρεση (η απόφαση αναμένεται την άνοιξη), ο Ζορντάν Μπαρντελά, υποψήφιος της Εθνικής Συσπείρωσης, θα επικρατούσε με 34%.
Μόνη επιλογή του Μακρόν είναι να στραφεί στην Αριστερά, που όμως θέτει σκληρούς όρους για να συγκυβερνήσει. Ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει ότι από το Λαϊκό Μέτωπο μπορεί να αποσπάσει κάποιες συνιστώσες – πιθανότατα τους Σοσιαλιστές. Αυτοί, όμως, δεν ξεχνούν ότι με παρόμοιες πρακτικές οδηγήθηκαν στις προτελευταίες βουλευτικές εκλογές στο 3,8%.