Εκεχειρία Κούρδων με τους αντάρτες στη Συρία

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Μανμπιζ έπειτα από μεσολάβηση των ΗΠΑ - Ο Μπλίνκεν στην Άγκυρα
17:53 - 12 Δεκεμβρίου 2024

Σε συμφωνία εκεχειρίας κατέληξαν στην πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας οι Κούρδοι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων με τις φιλοτουρκικές δυνάμεις. Έπειτα από σκληρές μάχες αρκετών ημερών, με τουλάχιστον 218 νεκρούς, ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μάζλουμ Αμπντί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «καταλήξαμε, μέσω αμερικανικής διαμεσολάβησης, σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός». Πρόσθεσε ότι οι μαχητές του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίτζ, που πρόσκεινται στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, «θα αποσυρθούν από τη ζώνη μόλις αυτό καταστεί δυνατόν».

Η Μανμπίτζ είναι μία από τις τρεις κουρδικές περιοχές στα βόρεια σύνορα της Συρίας, όπου ο πρόεδρος Ερντογάν έχει απειλήσει να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας. Μια δεύτερη περιοχή, η Ταλ Ριφάατ, κατελήφθη από φιλοτουρκικές δυνάμεις στις αρχές του μήνα. Οι φιλοτουρκικές δυνάμεις φερόταν να πλησιάζουν, το βράδυ της Τρίτης, το Κομπάνι, την πόλη που υπερασπίστηκαν ηρωικά οι Κούρδοι το 2014, απέναντι στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Μπροστά στο ενδεχόμενο νέας αιματηρής σύγκρουσης οι Κούρδοι δείχνουν να καλωσορίζουν την αμερικανική διαμεσολάβηση. Αύριο θα επισκεφθεί την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Όπως ανέφερε ήδη ο Μπλίνκεν «οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και θέλουν να οδηγήσει σε μια αξιόπιστη, συμπεριληπτική και μη σεχταριστική διακυβέρνηση που θα πληροί τα διεθνή πρότυπα της διαφάνειας και της λογοδοσίας».

Τον ρόλο της Τουρκίας και των ΗΠΑ στην ανατροπή του Άσαντ επισήμανε χθες ο αγιατολάχ Χαμενεΐ. Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την ανατροπή του καθεστώτος έκανε λόγο για «αδιάσειστες αποδείξεις ότι η πτώση ήταν σχέδιο ΗΠΑ και Ισραήλ, αλλά έπαιξε ρόλο και “γειτονικό κράτος”», φωτογραφίζοντας την Τουρκία.

Αισιοδοξία για το μέλλον της Συρίας

O νέος Σύρος πρωθυπουργός Μοχάμεντ αλ Μπασίρ σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» υποστήριξε: «Είμαστε μουσουλμάνοι, αλλά η λανθασμένη συμπεριφορά ορισμένων ισλαμιστικών ομάδων ώθησε πολλούς στη Δύση στο να ταυτίσουν τους μουσουλμάνους με την τρομοκρατία. Υπήρξαν λάθος συμπεριφορές και έλλειψη κατανόησης. Παρερμηνεύθηκε η σημασία του Ισλάμ, η οποία είναι θρησκεία της δικαιοσύνης. Ανήκουμε στο Ισλάμ και ακριβώς γι’ αυτό θα εγγυηθούμε τα δικαιώματα όλων των λαών και των κατοίκων της Συρίας». Ορκίστηκε, δε, να τιμωρήσει αυστηρά όποιον προχωρήσει σε βασανιστήρια ή σκοτώσει κρατούμενους.

Ανέφερε ως ορίζοντα της νέας κυβέρνησης τον Μάρτιο και ως βασικό στόχο «να επιστρέψουν στη χώρα τους τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στο εξωτερικό, διότι η εμπειρία τους και το ανθρώπινο κεφάλαιό τους θα επιτρέψουν στη Συρία να ανθήσει και πάλι». Μάλιστα, τους απηύθυνε σχετική έκκληση λέγοντας «η Συρία είναι μια ελεύθερη χώρα η οποία κέρδισε και πάλι την αξιοπρέπεια και την περηφάνια της – γυρίστε».

Πολύπλοκη η επιστροφή στη Συρία

Σε χθεσινό του άρθρο, πάντως, το Politico επισημαίνει πόσο πολύπλοκο ζήτημα είναι η επιστροφή των προσφύγων σε μια χώρα με κατεστραμμένες υποδομές και ΑΕΠ που συρρικνώθηκε κατά 87% μεταξύ 2011-2021. Η κατάσταση στη Συρία «είναι πολύ, πολύ επικίνδυνη» και η άμεση επιστροφή των προσφύγων στην πατρίδα τους θα ήταν πρόωρη, δήλωσε χθες ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Στη Γερμανία έχουν αναζητήσει καταφύγιο σχεδόν 1.000.000 Σύροι και το θέμα της επιστροφής τους κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση, καθώς ξεκινά η αντιπαράθεση ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου.