Νέο κβαντικό τσιπ από την Google

16:38 - 11 Δεκεμβρίου 2024

Ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών υποστηρίζει ότι έκανε η Google. Τη Δευτέρα παρουσίασε έναν υπολογιστή που λειτουργεί με τον κβαντικό μικροεπεξεργαστή Willow. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο υπολογιστής χρειάζεται λιγότερο από 5 λεπτά για να πραγματοποιήσει μαθηματικούς υπολογισμούς, τους οποίους οι ισχυρότεροι υπερυπολογιστές δεν μπορούν να ολοκληρώσουν ούτε σε 10 επτάκις εκατομμύρια χρόνια – διάστημα που υπερβαίνει την ηλικία του σύμπαντος.

Σε έναν παραδοσιακό μικροεπεξεργαστή, αναλόγως εάν περνά ή όχι ρεύμα από ένα κύκλωμα, η μονάδα πληροφορίας (bit) έχει την τιμή «0» ή «1». Ένας κβαντικός υπολογιστής στηρίζεται στην ιδιότητα συγκεκριμένων υλικών, υπό εξαιρετικά ψυχρές συνθήκες να βρίσκονται ταυτόχρονα σε δύο καταστάσεις. Έτσι μια μονάδα πληροφορίας (qubit) μπορεί να αποτελεί συνδυασμό του «0» και του «1», δύο qubit μπορεί να έχουν 4 καταστάσεις ταυτόχρονα κ.ο.κ.

Τι είναι οι κβαντικοί υπολογιστές

Οι κβαντικοί υπολογιστές θεωρούνται το «Ιερό Δισκοπότηρο» της Πληροφορικής. Όλες οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου προσπαθούν να τους αναπτύξουν και η κυβέρνηση της Κίνας διαθέτει πάνω από 15 δισ. δολ. στη σχετική έρευνα. Σημαντικό πρόβλημα είναι η επίτευξη των χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και ότι μέχρι τώρα είναι μεγάλο το περιθώριο σφαλμάτων.

Ο πειραματικός υπολογιστής που παρουσίασε η Google απαιτεί ένα τεράστιο σύστημα ψύξης, που τον διατηρεί στη θερμοκρασία των -460 βαθμών Κελσίου. Σε άρθρο που δημοσίευσε η εταιρεία στο «Nature» υποστηρίζει ότι κατάφερε οι μικροεπεξεργαστές Willow να «περιορίσουν τα σφάλματα κάτω από το όριο αναφοράς». Εφόσον αυτό ισχύει, πλέον το ερώτημα δεν είναι «εάν» μπορεί να υπάρξουν κβαντικοί υπολογιστές αλλά το «πότε».