Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει στις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές πρωτεύουσες για τον κίνδυνο τα χημικά όπλα που είχε στη διάθεσή του το καθεστώς Άσαντ να καταλήξουν σε «λάθος χέρια». Είτε πρόκειται για τρομοκρατικές ομάδες που συνδέονται (ή συνδέονταν παλαιότερα) με τους αντάρτες είτε για κάποιους που θα επωφεληθούν από το χάος που επικρατεί στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποίησε κατ’ επανάληψη χημικά όπλα κατά του λαού του. Όταν το 2013 επιτέθηκε στους αντάρτες με αυτά, ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εγκατέλειψε τη στάση αναμονής και διέταξε τη στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ στον εμφύλιο.
Τι ανακοίνωσαν οι αντάρτες για τα χημικά όπλα
Το Σάββατο, καθώς οι αντάρτες κατευθύνονταν στη Δαμασκό, εξέδωσαν ανακοίνωση προς τη διεθνή κοινότητα, στην οποία υποστηρίζουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τα χημικά όπλα και δεσμεύονται να χρησιμοποιήσουν υπεύθυνα το οπλοστάσιο του καθεστώτος και τις στρατιωτικές βάσεις του, καθώς και να μην επιτρέψουν να περιέλθουν σε «λάθος χέρια».
Έντονη είναι η ανησυχία και από την πλευρά της Ρωσίας, που διατηρούσε δύο στρατιωτικές βάσεις στη χώρα: την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στην επαρχία Λαττάκεια και τη ναυτική βάση στην Ταρτούς, μοναδικό κόμβο επισκευών και ανεφοδιασμού της Ρωσίας στη Μεσόγειο. Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει τη Συρία ως σταθμό ανάπαυσης για μισθοφόρους προς και από την Αφρική.
Τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων στη Ρωσία μετέδωσαν την Κυριακή ότι «οι Ρώσοι αξιωματούχοι είναι σε επαφή με εκπροσώπους της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης, οι ηγέτες της οποίας εγγυήθηκαν την ασφάλεια των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων και διπλωματικών υπηρεσιών στο έδαφος της Συρίας». Χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «είναι πρόωρο ακόμη να μιλήσουμε» για το μέλλον της ρωσικής παρουσίας.