Από τις πρώτες ώρες κατάρρευσης της δικτατορίας του Άσαντ πλήθος κόσμου έσπευσε στις φυλακές-κολαστήρια, όπου το καθεστώς φέρεται να εξαφάνισε πάνω από 100.000 ανθρώπους στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο φαίνεται αντάρτες να ανοίγουν τις πόρτες και να φωνάζουν στους κρατούμενους «ο Άσαντ έχει πέσει, μη φοβάστε».
Τι αποκαλύπτουν οι εικόνες από τις φυλακές της Σεντνάγια
Ιδιαίτερα σκληρές είναι οι εικόνες από τη διαβόητη φυλακή της Σεντνάγια, με τις εικόνες να δείχνουν ότι υπήρξε απελευθέρωση γυναικών και ενός μικρού παιδιού. Η ομάδα πολιτικής άμυνας «Λευκά Κράνη» έχει αναπτύξει πέντε «εξειδικευμένες ομάδες έκτακτης ανάγκης» στη φυλακή, οι οποίες προσπαθούν να εντοπίσουν κρυφά κελιά, να παραβιάσουν ηλεκτρονικές κλειδαριές και να εντοπίσουν πιθανές υπόγειες εγκαταστάσεις, που λέγεται ότι φτάνουν σε βάθος έως 30 μέτρα κάτω από τη γη.
Ποιός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν
Η Ένωση Κρατουμένων και Αγνοουμένων της φυλακής Σεντνάγια, με έδρα την Τουρκία, σε έκθεση του 2022 υποστηρίζει ότι πάνω από 30.000 κρατούμενοι εκτελέστηκαν ή πέθαναν λόγω βασανιστηρίων, έλλειψης ιατρικής περίθαλψης ή πείνας μεταξύ 2011 και 2018. Επικαλούμενη μαρτυρίες των λίγων κρατουμένων που απελευθερώθηκαν, τουλάχιστον άλλοι 500 κρατούμενοι εκτελέστηκαν μεταξύ 2018 και 2021. Το 2017, η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη Σεντνάγια «ανθρώπινο σφαγείο» με περισσότερους από 20.000 κρατούμενους.
Ο Ραέντ αλ Σαλέχ, επικεφαλής της ομάδας «Λευκά Κράνη», δήλωσε στο Al Jazeera ότι «βρέθηκαν πτώματα σε φούρνους» καθώς «καθημερινά από 50 έως 100 άνθρωποι εκτελούνταν». Πρόσθεσε ότι «τα σωματικά βασανιστήρια ήταν άγρια υπό την επίβλεψη αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών» και αρκετοί κρατούμενοι απέκτησαν «σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας». Εκτίμησε ότι σήμερα απελευθερώθηκαν από 20.000 έως 50.000 κρατούμενοι, αλλά πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 150.000.