Ένα εικοσιτετράωρο μετά την άτακτη φυγή του Μπασάρ αλ Άσαντ από τη χώρα που για περισσότερο από πέντε δεκαετίες κυβέρνησε δικτατορικά η οικογένειά του, οι αντάρτες προσπαθούν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους και να επαναφέρουν την τάξη. Σε ανακοίνωσή τους στο Telegram υποστήριξαν ότι «ολοκληρώνουν το έργο απόκτησης του πλήρους ελέγχου της πρωτεύουσας και προστασίας των κυβερνητικών κτιρίων», καθώς και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης.
Ποιοί απαρτίζουν το νέο καθεστώς της Συρίας
Επικεφαλής θα είναι ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν ο πολιτικός διοικητής της περιοχής που ήλεγχαν οι αντάρτες στη βόρεια Συρία. Η απόφαση λήφθηκε έπειτα από συνάντηση που είχαν ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός Μοχάμαντ Γκάζι αλ Τζαλάλι με τον Αλ Μπασίρ και τον Αχμέντ αλ Σάρα, ηγέτη των ανταρτών της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση του Λεβάντε (HTS) και γνωστό με το ψευδώνυμο Αλ Τζολάνι.
Ο Αλ Σάρα αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα της Συρίας, όμως πιθανότατα κρίθηκε πιο φρόνιμο να μη βγει μπροστά εξαιτίας της επί χρόνια παρουσίας του σε λίστες επικηρυγμένων τρομοκρατών από τη Δύση. Οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια προσφέρουν 10.000.000 δολάρια για το κεφάλι του. Βασικό ζητούμενο του νέου καθεστώτος φαίνεται να είναι η διεθνής αναγνώριση. Για τον λόγο αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας.
Επικρατεί ησυχία στη Δαμασκό
Ενώ την Κυριακή, όταν εισήλθαν οι αντάρτες στη Δαμασκό, σημειώθηκαν περιστατικά βανδαλισμών και λεηλασιών, σύντομα αυτά εξέλειψαν. Από το πρωί της Δευτέρας ένοπλοι αντάρτες φρουρούν τα κυβερνητικά κτίρια, που ήταν κλειστά, όπως και τα περισσότερα καταστήματα. Στην πόλη επικρατούσε ησυχία και η κίνηση ήταν περιορισμένη, με εξαίρεση ουρές στους φούρνους και στα καταστήματα τροφίμων.
Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, αντάρτης διαβεβαιώνει πολίτες σε γειτονιά της Δαμασκού ότι «δεν έχουμε τίποτα ούτε με τους Αλαουίτες, ούτε με τους χριστιανούς, ούτε με τους σιίτες, ούτε με τους Δρούζους». Με ανάρτηση στο Telegram ανακοινώθηκε ότι χορηγείται αμνηστία σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό που κατατάχθηκε στον στρατό της χώρας επί Άσαντ. Σε άλλη ανάρτηση η γενική διοίκηση των ανταρτών «απαγορεύει αυστηρά να υπάρξει παρέμβαση στην ενδυμασία των γυναικών ή οποιαδήποτε απαίτηση σχετικά με την εμφάνιση και τη συμπεριφορά τους».
Μία δεύτερη πρόκληση για τους αντάρτες είναι να εδραιώσουν την κυριαρχία τους σε όλη την επικράτεια. Ακόμα δεν ελέγχουν σημαντικές περιοχές στον νότο καθώς και στα βορειοανατολικά, όπου βρίσκονται οι Κούρδοι. Σε πρώτη φάση εμφανίζονται αποφασισμένοι να περιλάβουν και άλλες δυνάμεις στη μεταβατική κυβέρνηση.
Ποιές είναι οι αντιδράσεις της Δύσης
Αν και σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις έσπευσαν να χαιρετίσουν την κατάρρευση του Άσαντ, καμία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα εκείνη των ανταρτών. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δεν απέκλεισε να αναθεωρηθεί ο χαρακτηρισμός της HTS ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Επαφές φέρεται να είχε ήδη με τους αντάρτες και η γαλλική κυβέρνηση.
Οι ΗΠΑ εμφανίζονται επιφυλακτικές. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την αλλαγή καθεστώτος, αλλά όλο το βράδυ αμερικανικά μαχητικά βομβάρδιζαν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Κάτι που ενδεχομένως επιθυμούν και οι αντάρτες, εφόσον όντως έχουν ξεκόψει από το τζιχαντιστικό παρελθόν.
Κεντρικό ρόλο παίζει η Τουρκία που υπήρξε η βασική δύναμη η οποία υποστήριξε τη συγκεκριμένη ομάδα ανταρτών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές στη Συρία και έθεσε ως στόχο «να εφαρμοστεί η αρχή της συμπερίληψης και να μην υπάρξει διάθεση εκδίκησης», καθώς είναι «ώρα να ενωθεί και να ανοικοδομηθεί η χώρα».