Ανησυχία για τους χριστιανούς

Αναχωρεί ο Έλληνας πρέσβης από τη χώρα - Περιορισμό στις μετακινήσεις ζήτησε το ΥΠΕΞ
17:19 - 9 Δεκεμβρίου 2024
Ελληνο-ρωμιοί χριστιανοί στη Σελευκόβηλο

Σοβαρή ανησυχία επικρατεί σε Αθήνα και Βρυξέλλες για τους χριστιανούς της Συρίας μετά την ανατροπή του Άσαντ, πολύ περισσότερο όταν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τέτοια καθεστώτα φαντάζουν εξαιρετικά δύσκολοι, ενώ ταυτόχρονα καταγράφονται φόβοι για νέες μεταναστευτικές ροές. Το χριστιανικό στοιχείο στην πολύπαθη χώρα της Μέσης Ανατολής ήταν έντονο και μέχρι σήμερα αποτελούσε το 10% του συνολικού πληθυσμού, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν ορθόδοξοι. «Λόγω της πολυετούς πολεμικής συρράξεως και των τραγικών και τρομακτικών συνεπειών της ελλοχεύει πλέον κίνδυνος συνολικής εξαλείψεως και εξαφανίσεως της Ελληνορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, με ό,τι αυτό αναπόφευκτα θα συνεπαγόταν για το ίδιο το μέλλον της περιοχής», αναφέρει σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του σε όλους όσοι διώκονται και κινδυνεύουν. Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ενθάρρυνε επίσης την κυβέρνηση να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της παρουσίας των ομογενών και ομοδόξων, καλώντας παράλληλα τους διεθνείς οργανισμούς να συμβάλουν αποτελεσματικά στη λήξη της μακρόχρονης σύγκρουσης. Η ελληνική πρεσβεία στη Συρία, από την πλευρά της, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και σήμερα αναμένεται η αναχώρηση του πρέσβη, Νικόλαου Πρωτονοτάριου, καθώς και δύο ακόμη υπαλλήλων. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ζητά από τους Έλληνες πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε επίσκεψη στη Συρία, ενώ όσοι βρίσκονται ήδη εκεί να μην κάνουν περιττές μετακινήσεις.

Οι θρησκευτικές ελευθερίες που απολάμβαναν επί Άσαντ οι χριστιανοί της χώρας εκτιμάται πως θα εξανεμιστούν, καθώς και ότι θα δεχθούν αντίποινα από τζιχαντιστές. Ελληνορθόδοξοι της Συρίας γράφουν μάλιστα εναγώνια μηνύματα στα social media, ενώ το συμβούλιο των Ελληνο-λεβαντίνων έστειλε επιστολή στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. «Ακόμη και σε αιώνες διωγμού, κρατήσαμε ζωντανή την πίστη μας. Μείναμε πάντα πιστοί στην Ελλάδα, ακόμα κι όταν μας κόστισε ακριβά. Σας καλούμε, αδελφοί και αδελφές μας με πίστη και κληρονομιά, να δράσετε. Το Χαλέπι ήταν κάποτε η μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Λεβάντε, κέντρο του ελληνικού πολιτισμού, της πίστης και της τέχνης. Μην το αφήσετε να πέσει», αναφέρουν.

Πόσο μειώθηκε ο χριστιανικός πληθυσμός από τον εμφύλιο

Πριν από το ξέσπασμα του εμφυλίου εκτιμάται πως στη Συρία κατοικούσε 1,2 εκατ. χριστιανοί. Η πολυετής σύγκρουση καθώς και οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, που είχαν στόχο χριστιανούς, μείωσαν, όμως, δραματικά τον αριθμό αυτόν. Μόνο στο Χαλέπι ο χριστιανικός πληθυσμός μειώθηκε από 300.000 σε μόλις 25.000, καθώς πολλοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Η έκρυθμη κατάσταση πάντως οδήγησε χριστιανούς στη Σελευκόβηλο, για να συγκροτήσουν ακόμα και πολιτοφυλακή. Για την ιστορία, στη Σελευκόβηλο διαμένουν σήμερα περίπου 20.000 Ελληνο-ρωμιοί, όπως αποκαλούνται.