Η άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι η μόνη εγγύηση που πραγματικά μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας, Μάργκους Τσάκνα. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίζεται και ομόλογός του από τη Λιθουανία, Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις: «Δεν υπάρχει φθηνότερος τρόπος για εγγυήσεις ασφαλείας από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» (σ.σ.: το άρθρο περί συλλογικής απάντησης εάν κράτος-μέλος δεχθεί επίθεση).
Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της διήμερης σύσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε χθες. Η έκκληση για άμεση ένταξη της Ουκρανίας δεν φαίνεται, πάντως, να βρίσκει ανταπόκριση στους ισχυρούς της Συμμαχίας (ΗΠΑ, Γερμανία). Ο γενικός γραμματέας, Μαρκ Ρούτε, απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι εκείνο που επείγει είναι η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, καθώς «όσο ισχυρότερη είναι η στρατιωτική μας στήριξη τώρα τόσο πιο ισχυρό θα είναι το χέρι της στο διαπραγματευτικό τραπέζι».
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ καλούνται να αντιμετωπίσουν δύο εξελίξεις που προέκυψαν τον Νοέμβριο. Η πρώτη ότι ο ρωσικός στρατός παρά τις μεγάλες του απώλειες (1.500 στρατιώτες ημερησίως, σύμφωνα με δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών) προελαύνει στο ανατολικό μέτωπο με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή του πολέμου.
Η πρόταση των ΗΠΑ για τα νέα σύνορα της Ουκρανίας
Η δεύτερη εξέλιξη είναι η εκλογή Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να επιτευχθεί ειρήνη προτού αναλάβει τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με το Reuters, ο ειδικός σύμβουλος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, προτείνει εκεχειρία με τα σύνορα να χαράσσονται στη σημερινή γραμμή του μετώπου. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα αναβληθεί για δεκαετίες. Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν εγγυήσεις ασφάλειας. Εάν το Κίεβο αρνηθεί, θα διακοπεί η αμερικανική βοήθεια. Εάν το Κρεμλίνο αρνηθεί, οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο νέος αντιπρόεδρος Τζέι ντι Βανς έχει προτείνει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, που θα είναι τόσο βαριά οχυρωμένη, ώστε να καθίσταται απίθανη μια νέα επίθεση. Και αυτός απορρίπτει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.