Εν μέσω της προσπάθειας διατήρησης του καλού κλίματος στα ελληνοτουρκικά, ο Ταγίπ Ερντογάν ταράζει τα ήρεμα νερά της Ανατολικής Μεσογείου με νέες δηλώσεις για το ψευδοκράτος και, όπως συνηθίζει, το κάνει κατά την επιστροφή του ύστερα από κάποιο από τα ταξίδια του. Έτσι, λοιπόν, χθες στο αεροπλάνο άνοιξε τα χαρτιά του μιλώντας σε φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τον αζερικό θύλακα του Ναχιτσεβάν και αναφερόμενος στο Κυπριακό επέμεινε σ’ όσα είχε πει από το βήμα του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα.
Επανέλαβε, δηλαδή, την ανάγκη αναγνώρισης του ψευδοκράτους, την ώρα που η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τόνους ότι το Κυπριακό συνιστά θεμελιώδη προτεραιότητα και πως σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει αποδεκτή η τουρκική πρόταση για δημιουργία δύο κρατών. «Η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι η καλύτερη επιλογή για όσους επιθυμούν τη διασφάλιση της μόνιμης ειρήνης και γαλήνης στο νησί. Οι πραγματικότητες στο νησί είναι φανερές και η ΤΔΒΚ είναι η πιο απτή εξ αυτών», είπε ο Ερντογάν για να συνεχίσει λέγοντας πως μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η διχοτόμηση του νησιού. «Εμείς μαζί με την ΤΔΒΚ δοκιμάσαμε κάθε οδό. Προσεγγίσαμε κάθε φόρμουλα με ειλικρίνεια, όπως και αυτή της ομοσπονδίας. Αλλά φανερώθηκε πως πλέον, από τώρα και μετά, δεν υπάρχει κάποια λύση πλην αυτής των δύο κρατών στην Κύπρο. Εμείς πλέον θα υψώσουμε ακόμα περισσότερο τη φωνή μας για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ από άλλες χώρες. Ήρθε ο καιρός να σβήσουμε όλα τα λάθη και να κάνουμε σωστά βήματα. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ θα αποτελεί αποζημίωση για τα λάθος βήματα που έκαναν η ΕΕ αλλά και πολλές άλλες χώρες. Το νησί της Κύπρου δικαιούται να μνημονεύεται όχι για την ένταση αλλά για την ειρήνη και τη γαλήνη», κατέληξε.
Στην ίδια γραμμή και ο Τουρκοκύπριος ψευδοπρωθυπουργός, Ουνάλ Ουστέλ. Δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι «δεν θα ξανακοροϊδέψουν τους Τούρκους της Κύπρου», οι οποίοι δεν θα συζητήσουν ξανά περί ομοσπονδίας. Επέμεινε, δηλαδή, κι εκείνος στη λύση των δύο κρατών.
Μενέντεζ, F-16 και Σουηδία
Στο αεροπλάνο, ο Τ. Ερντογάν σχολίασε για πρώτη φορά και την παραίτηση του φιλέλληνα γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ από τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Όπως αναμενόταν, συνέδεσε την εξέλιξη με το αίτημα αγοράς των F-16 και εξέφρασε την αισιοδοξία του: «Η απενεργοποίηση του Mενέντεζ μάς διασφαλίζει πλεονέκτημα. Αλλά το θέμα των μαχητικών δεν συνδέεται μόνο με τον Μενέντεζ». Επαναφέροντας έτσι στο προσκήνιο τον εκβιασμό του. Είπε ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από το εάν οι ΗΠΑ παραδώσουν τα F-16 στην Άγκυρα.