Στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου προχώρησε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γέολ, αιφνιδιάζοντας τους πάντες σε μια χώρα που φαινόταν να έχει αφήσει πίσω της τις δημοκρατικές εκτροπές, μετά την εδραίωση της 6ης δημοκρατίας το 1987. Σε διάγγελμά του λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (τοπική ώρα), ο πρόεδρος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «σχεδιάζει εξέγερση» και επιχειρεί να ανατρέψει τη δημοκρατία προς όφελος της Βόρειας Κορέας. «Κηρύσσω τον στρατιωτικό νόμο, για να υπερασπίσω την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από τις απειλές των κομμουνιστικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, για να εξαλείψω τις ξεδιάντροπες φιλοβορειοκορεατικές αντικρατικές δυνάμεις που λεηλατούν την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας και για να προστατεύσω τη συνταγματική τάξη».
Στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου η αντιπολίτευση απέκτησε τον έλεγχο της Βουλής. Ο πρόεδρος την κατηγορεί ότι έκτοτε μπλοκάρει κάθε απόφαση της κυβέρνησης και έχει ξεκινήσει 22 φορές διαδικασίες αποπομπής υπουργών. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, πλήθος κόσμου άρχισε να συρρέει προς το Κοινοβούλιο της χώρας φωνάζοντας «σταματήστε τον στρατιωτικό νόμο». Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον λαό να υπερασπιστεί τη δημοκρατία. Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τα μέλη της να προσέλθουν στο κτίριο, ώστε να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν.
Πως αντέδρασαν οι Βουλευτές στο πραξικόπημα
Αρχικά στρατός και αστυνομία εμπόδισαν την είσοδο στη Βουλή, αλλά τελικά κάποιοι βουλευτές εισήλθαν. Δυνάμεις του στρατού προσγειώθηκαν στην ταράτσα του κτιρίου με ελικόπτερα και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα εντός του κτιρίου, αλλά δεν κατάφεραν να το εκκενώσουν. Λίγο αργότερα, 190 παρόντες βουλευτές σε σύνολο 300 υιοθέτησαν ψήφισμα με το οποίο απαιτούν από τον πρόεδρο να άρει τον στρατιωτικό νόμο. Ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να υπακούσει «χωρίς καθυστέρηση». Ο στρατός όμως απάντησε ότι ο στρατιωτικός νόμος θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να τον ανακαλέσει ο πρόεδρος. Οι βουλευτές ανακοίνωσαν ότι θα περιμένουν οχυρωμένοι στο Κοινοβούλιο, μέχρι να συμβεί αυτό. Μαζί τους συντάχθηκαν και οι βουλευτές που ανήκουν στο κόμμα από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος.
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όλο και περισσότερος κόσμος συγκεντρωνόταν έξω από το Κοινοβούλιο, ζητώντας τη σύλληψη του προέδρου. Αστυνομία και στρατός είχαν δημιουργήσει έναν κλοιό που απαγόρευε την είσοδο στο Κοινοβούλιο, χωρίς πάντως να υπάρχει ιδιαίτερη ένταση με τους διαδηλωτές. Δύο ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Βουλής, αστυνομία και στρατιώτες αποχώρησαν από το κτίριο της Βουλής. Η Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Νότιας Κορέας κήρυξε γενική απεργία για σήμερα, καλώντας τους εργαζομένους να υπερασπιστούν τη δημοκρατία. Λίγο μετά τις 4 μετά τα μεσάνυχτα, με νέο του διάγγελμα ο πρόεδρος πήρε πίσω τον στρατιωτικό νόμο, δηλώνοντας ότι θα υπογράψει το σχετικό διάταγμα μόλις συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.
Η διεθνής κοινότητα τήρησε στάση αναμονής, με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί σε αποκλιμάκωση της κρίσης και να ξεκαθαρίζει ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για τις προθέσεις του προέδρου της Ν. Κορέας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε λόγο για ανησυχητικά γεγονότα και δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η κινεζική πρεσβεία στη Σεούλ προέτρεψε τους πολίτες στη Νότια Κορέα να είναι «προσεκτικοί» και «να παραμείνουν ψύχραιμοι».