Η άγνωστη ασθένεια που θερίζει στο Κονγκό με 143 νεκρούς και η έκθεση του Κογκρέσου για τον COVID-19

18:32 - 4 Δεκέμβριος 2024

Άγνωστη ασθένεια στοίχισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους τον Νοέμβριο, στη νοτιοδυτική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Σύμφωνα με το Reuters, όσοι προσβλήθηκαν εμφάνισαν συμπτώματα σαν αυτά της γρίπης, περιλαμβανομένου υψηλού πυρετού και έντονου πονοκέφαλου. Στη συνέχεια πολλοί από αυτούς πέθαναν στα σπίτια τους, εξαιτίας της έλλειψης θεραπείας. Ιατρική ομάδα έχει σταλεί στην πληγείσα περιοχή, Παντζί, για να συλλέξει δείγματα και να τα αναλύσει προκειμένου να ταυτοποιήσει τη νόσο. Η κατάσταση είναι υπερβολικά ανησυχητική, καθώς ο αριθμός όσων έχουν μολυνθεί συνεχίζει να αυξάνεται. Τοπικός επιδημιολόγος δήλωσε ότι περισσότερο έχουν πληγεί από τη συγκεκριμένη νόσο γυναίκες και παιδιά. Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε σήμερα ότι ο οργανισμός ενημερώθηκε την περασμένη εβδομάδα και συνεργάζεται με το υπουργείο Υγείας του Κονγκό για περαιτέρω διερεύνηση της κατάστασης. Η ευαισθητοποίηση στην εμφάνιση νέων νόσων είναι αυξημένη μετά την εμπειρία της πανδημίας.

Από εργαστήριο της Κίνας διεύρρευσε ο ιός

Χθες ειδική επιτροπή του Κογκρέσου, που ερεύνησε την πανδημία COVID-19, δημοσίευσε έκθεση όπου αναφέρει ως «πιο εύλογη» εξήγηση για το ξέσπασμα της πανδημίας ότι ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Η επιτροπή δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, μόλις οι Ρεπουμπλικανοί απέκτησαν την πλειοψηφία της Βουλής. Έπειτα από δύο χρόνια ερευνών, 38 καταθέσεις και συνεντεύξεις αλλά και 25 ακροάσεις, συντάχθηκε έκθεση 500 σελίδων. Το συμπέρασμα έρχεται να ανατρέψει εκείνο της έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών τον Ιούνιο του 2023, ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η COVID-19 δημιουργήθηκε σε εργαστήριο στην Κίνα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα, χωρίς αποδείξεις, ότι ο ιός διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο. Το Πεκίνο επέκρινε τα συμπεράσματα της έρευνας, εκτιμώντας ότι δεν έχει «καμία αξιοπιστία» και κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία για «πολιτικούς ελιγμούς». Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο στο επιστημονικό περιοδικό «Cell» παρουσίασε στοιχεία που ενισχύουν την υπόθεση της μετάδοσης του ιού σε άνθρωπο από μολυσμένα ζώα τα οποία υπήρχαν σε αγορά της Ουχάν το 2019.