Δύο προτάσεις μομφής καλείται να αντιμετωπίσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία. Χθες έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας επί του πρώτου τμήματος του προϋπολογισμού (για την κοινωνική ασφάλιση) και, καθώς ήταν σαφές ότι δεν υπήρχε πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός προσέφυγε στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, που επιτρέπει την έγκριση νομοσχεδίου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής, αλλά προσφέρει στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα να υποβάλει πρόταση μομφής. Αυτό και συνέβη.
Τόσο το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, όσο και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατέθεσαν τις προτάσεις τους, η ψηφοφορία επί των οποίων αναμένεται Τετάρτη ή Πέμπτη. Αν η Λεπέν υπερψηφίσει, όπως δηλώνει, την πρόταση της Αριστεράς, αυτή θα υπερψηφιστεί, οδηγώντας στην πτώση της κυβέρνησης.
Τι ισχύει
Ο πρόεδρος Μακρόν μπορεί να ζητήσει από τον Μπαρνιέ να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να βρει αντικαταστάτη του, κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες. Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου όμως, θα πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για το 2025. Εφόσον αυτό δεν συμβεί, το πιθανότερο είναι να ακολουθηθεί η πρακτική των δωδεκατημορίων, που σημαίνει πως κάθε μήνα έσοδα και δαπάνες θα πρέπει να ισούνται με τα αντίστοιχα του 2024.
Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είναι εφικτή η αύξηση των συντάξεων, για να καλυφθεί ο πληθωρισμός, και θα ισχύσουν οι αυξήσεις φόρων που έχουν ήδη ψηφιστεί. Πρόκειται για τις δύο σημαντικότερες διαφωνίες που διατηρεί η Λεπέν, μετά την κυβερνητική αναδίπλωση σε σχέση με την αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια και στις περικοπές αποζημιώσεων για συνταγογραφούμενα φάρμακα. «Είναι έτοιμη να θυσιάσει ό,τι κέρδισε μέχρι τώρα;», αναρωτήθηκε χθες συνεργάτης του Μπαρνιέ μιλώντας στο Reuters.
Τι πιέσεις δέχεται η αγορά
Στην αγορά οι επενδυτές διατηρούν ακόμα την ψυχραιμία τους, με τις ρευστοποιήσεις γαλλικών τίτλων να είναι περιορισμένες. Το επιτόκιο στα γαλλικά ομόλογα αυξήθηκε κατά 0,08 ποσοστιαίες μονάδες, διευρύνοντας στις 0,9 μονάδες την απόκλιση από τα γερμανικά (κάτι που πάντως είναι η μεγαλύτερη διαφορά μετά την κρίση του 2012). Στο χρηματιστήριο ο δείκτης CAC-40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με οριακά κέρδη. Πιέσεις, αντιθέτως, δέχθηκε το ευρώ, υποχωρώντας κάτω από τα 1,05 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας.