Προειδοποίηση ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει «κάθε μέσο καταστροφής που έχει στη διάθεσή της», εφόσον η Δύση προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρηνικά όπλα, απηύθυνε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μιλώντας στη σύνοδο χωρών που υπήρξαν Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, στην Αστάνα του Καζακστάν, ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε δημοσίευμα των «New York Times» ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν, προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση. Ο Πούτιν τόνισε ότι είναι πρακτικά αδύνατο για την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, όμως θα μπορούσε να «χρησιμοποιήσει κάποιο είδος βρόμικης βόμβας».
Ανέφερε επίσης ότι εφόσον συνεχιστεί η χρήση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία, η Ρωσία θα πλήξει «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο. «Φυσικά και θα απαντήσουμε, όπως έχουμε ήδη προειδοποιήσει, μεταξύ άλλων και με χρήση του Ορέσνικ σε συνθήκες μάχης, όπως έγινε στις 21 Νοεμβρίου», ξεκαθάρισε. Ο υπερηχητικός πύραυλος είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί, οπότε η αντιαεροπορική άμυνα που προστατεύει τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο δεν θα τον σταματήσουν. «Μπορεί να επιτεθούμε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αμυντικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις ή κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο».
Τη νύχτα που προηγήθηκε η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική επίθεση κατά ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Επί εννιάμισι ώρες 100 drones και περισσότεροι από 90 πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο και άλλες περιοχές της χώρας. Ο πρόεδρος Ζελένσκι υποστήριξε ότι έγινε χρήση πυρομαχικών διασποράς. Ο θόρυβος από τις εκρήξεις πάνω από το Κίεβο φέρεται να ήταν ο ισχυρότερος από την αρχή του πολέμου. Η στρατιωτική διοίκηση της πρωτεύουσας υποστήριξε ότι κατέρριψε όλα τα εισερχόμενα βλήματα, αλλά από τα συντρίμμια προκλήθηκαν πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της πόλης.
Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν και στην Οδησσό. Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν «παγίδες ραντάρ και θερμότητας», που δυσκολεύουν το έργο της αεράμυνας, ενώ εκμεταλλεύτηκαν και τις καιρικές συνθήκες (ομίχλη και συννεφιά). Παρ’ όλα αυτά, η ουκρανική αεροπορία ανέφερε ότι κατέρριψε το 90% των πυραύλων στο σύνολο της χώρας. Τελικά επλήγησαν 12 στόχοι, οι περισσότεροι αποθήκες καυσίμων και άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα επί ώρες σε ολόκληρη τη χώρα. Εδώ και μήνες οι Ουκρανοί εξαρτώνται στην καθημερινότητά τους από μικρές γεννήτριες.
Η βοήθεια από την Αμερική
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζει στρατιωτική βοήθεια ύψους 725 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα, νάρκες ξηράς, drones, αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, πυρομαχικά για τα συστήματα HIMARS, μεταξύ των οποίων και κάποια διασποράς.
Την ίδια στιγμή ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ πιέζει τον πρόεδρο Ζελένσκι να μειώσει το κατώτατο όριο στρατολόγησης για το μέτωπο από τα 25 στα 18 έτη. Μέχρι τώρα το Κίεβο επιμένει ότι η νεότερη γενιά Ουκρανών πρέπει να διασωθεί για να σηκώσει στις πλάτες της την ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ όμως υποστηρίζουν ότι η βοήθεια από τη Δύση δεν αρκεί από μόνη της, αλλά χρειάζονται και πρόσθετα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή.