Αναζητούν απαντήσεις για το σύμπαν στον Bennu

20:20 - 26 Σεπτέμβριος 2023

Ο αστεροειδής Bennu έχει ονομαστεί από τους ειδικούς «ο πιο επικίνδυνος βράχος του ηλιακού μας συστήματος» και οι επιστήμονες της NASA θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να μελετήσουν διεξοδικά δείγματα του ουράνιου σώματος που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος «Όσιρις-Ρεξ» το 2020.

Χθες το πρωί, μια μικρή διαστημική κάψουλα, με μέγεθος τροχού αυτοκινήτου, εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα μεγαλύτερη των 12 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο και προσεδαφίστηκε στη Δυτική Έρημο της Γιούτα.

Οι επιστήμονες έχουν επενδύσει πολλά στην εξέταση των δειγμάτων που μετέφερε. Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ενδεχόμενο σύγκρουσης του Bennu με τη Γη, σε τριακόσια χρόνια από τώρα, αλλά και στο γεγονός ότι τα λιγοστά δείγματα από τον αστεροειδή, βάρους μόλις 250 γραμμαρίων, θα μας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος, 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Ίσως όμως μας διαφωτίσουν και ως προς τη γένεση της ζωής στον δικό μας κόσμο… Εάν τα πετρώδη δείγματα που παρέλαβαν χθες περιέχουν ενώσεις άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συνδέονται με τη δημιουργία ζωής, τότε η μελέτη τους απαιτεί να μην έρθουν ούτε στιγμή σε επαφή με τη χημεία της γήινης ατμόσφαιρας. Εξού και η μέριμνα της NASA να διατηρήσει άθικτο το δείγμα έως τη στιγμή που θα φτάσει στο εργαστήριο.