Σε ισχύ τέθηκε, από τις 4.00 χθες τα ξημερώματα, η εκεχειρία στον Λίβανο, που σε ορίζοντα 60 ημερών φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα σε οριστική ειρήνευση. Οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ οφείλουν να αποτραβηχτούν βόρεια του ποταμού Λιτάνι, δίνοντας τη θέση τους σε μονάδες του τακτικού στρατού του Λιβάνου. Καθώς αυτές θα αναλαμβάνουν τον έλεγχο, θα αποχωρεί ο ισραηλινός στρατός νότια των συνόρων.
Τις τελευταίες ώρες πριν από την ενεργοποίηση της εκεχειρίας η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επιθέσεις με drones εναντίον «νευραλγικών στρατιωτικών στόχων» στο Τελ Αβίβ, όπως ανέφερε. Ο δε ισραηλινός στρατός συνέχισε τους βομβαρδισμούς, ακόμα και στο κέντρο της Βηρυτού. Μετά τις 4.00 τα ξημερώματα, όμως, η εκεχειρία τηρήθηκε και από τις δύο πλευρές.
Η επιστροφή των σιιτών στα χωριά τους
Μιλώντας από το νότιο τμήμα της Βηρυτού, που δέχθηκε το ανελέητο σφυροκόπημα της ισραηλινής αεροπορίας επί μήνες, το μέλος του πολιτικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ Μαχμούντ Κομάτι δήλωσε ότι τώρα η οργάνωση θα ασχοληθεί με την κηδεία του Χασάν Νασράλα «προκειμένου να την οργανώσουμε όπως του αξίζει».
Λίγο μετά το χάραμα σιίτες άρχισαν να επιστρέφουν στα χωριά τους στον νότιο Λίβανο. Σε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται κάποιοι να κρατούν σημαίες της Χεζμπολάχ ανάμεσα στα χαλάσματα. Στο χωριό Κίλα, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την κατεστραμμένη ισραηλινή κωμόπολη Μετούλα, ο ισραηλινός στρατός απάντησε με προειδοποιητικά πυρά.
Λίγο αργότερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι δόθηκε εντολή να απαγορευτεί «στον λιβανέζικο πληθυσμό να εισέλθει στα χωριά του νοτίου Λιβάνου». Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι «άρχισε να ενισχύει την παρουσία του στον τομέα του νοτίου τμήματος του ποταμού Λιτάνι, 30 χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα».
Διστάζουν να επιστρέψουν οι κάτοικοι του Βορρά
Στη νότια πλευρά των συνόρων οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ εμφανίζονται διστακτικοί να επιστρέψουν στις κατοικίες τους, φοβούμενοι νέες επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ. Ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε στο διάγγελμά του προχθές ότι, εφόσον αυτό συμβεί, ο ισραηλινός στρατός θα ξαναρχίσει άμεσα τις πολεμικές επιχειρήσεις. Υποστήριξε επίσης ότι πλέον το Ισραήλ θα μπορέσει να εστιάσει στην απειλή από το Ιράν και να ολοκληρώσει την εξολόθρευση της Χαμάς. Προτεραιότητα, βέβαια, συνεχίζει να αποτελεί η επιστροφή των ομήρων.
Έκθεση που παρήγγειλαν οι συγγενείς των θυμάτων και των ομήρων και δημοσιοποιήθηκε χθες εντοπίζει σημαντικές ευθύνες για τις επιθέσεις στον Νετανιάχου, επειδή επί χρόνια χρηματοδότησε τη Χαμάς, χωρίς μάλιστα να συμβουλευτεί οποιονδήποτε για αυτή την πολιτική. Κατηγορείται επίσης η ηγεσία του στρατού ότι αποδυνάμωσε τις δυνάμεις στα σύνορα με τη Γάζα. Τόσο το γραφείο του πρωθυπουργού όσο και η ηγεσία του στρατεύματος αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Έτοιμη η οργάνωση για συμφωνία εκεχειρίας
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση είναι έτοιμη «για μια συμφωνία εκεχειρίας και μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων». Παρουσιάζοντας τη συμφωνία το απόγευμα της Τρίτης, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκεχειρία στον Λίβανο θα αποδειχθεί η αρχή του τέλους της σύγκρουσης σε όλη τη Μέση Ανατολή. Για πρώτη φορά μίλησε έντονα για τα δεινά των ανθρώπων στη Γάζα και κάλεσε την οργάνωση να προχωρήσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και στην απελευθέρωση των ομήρων.
Σε πρώτη ανάγνωση η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έχει λόγο να βιαστεί στη σύναψη συμφωνίας με τη Χαμάς, καθώς σε 55 ημέρες τον Μπάιντεν θα διαδεχθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Πλην όμως ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να έχουν τερματιστεί οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή προτού αναλάβει. Η πίεση που δημιουργεί η προοπτική έλευσής του ίσως οδηγήσει τη Χαμάς σε υποχωρήσεις.
Η συμφωνία στην οποία προσβλέπουν όλοι περιλαμβάνει την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία, με αντάλλαγμα την παροχή στρατιωτικής και τεχνολογικής βοήθειας από τις ΗΠΑ και την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Μια τέτοια συμφωνία θα ήθελε πολύ να επιτύχει στις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του ο Μπάιντεν, ενώ ο Τραμπ θα μπορούσε να την τηρήσει κατά το δοκούν.