Ρωσία: Δολοφονίες και διαγραφή δανείων – Τι πιστεύει η CIA

Έκθεση της CIA για τις πρακτικές Πούτιν κατά πολιτικών αντιπάλων - Συνεχίζονται οι μάχες στο ουκρανικό μέτωπο
17:19 - 26 Νοεμβρίου 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο διαγράφει δάνεια έως 10 εκατ. ρούβλια σε όσους καταταχθούν έναν χρόνο στον στρατό, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Η CIA πιστεύει ότι ο Πούτιν από το 2000 που είναι στην εξουσία βρίσκεται πίσω από σειρά δολοφονιών πολιτικών του αντιπάλων. Έπειτα από αίτηση του Bloomberg αποχαρακτηρίστηκε ειδική έκθεση (μέρη της παρέμειναν απόρρητα για λόγους ασφαλείας), που παρήγγειλε το Κογκρέσο το 2016 σχετικά με «τη χρήση πολιτικών δολοφονιών ως μέσα κρατικής επιβολής στη Ρωσία από το 2000». Στο αίτημα αναφέρεται ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων των οποίων ο θάνατος έχει συνδεθεί με τη δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Τι περιλαμβάνει η έκθεση της CIA για τις δολοφονίες

Η έκθεση τιτλοφορείται «Οι δολοφονίες κατ’ εντολή του Κρεμλίνου στο εξωτερικό πιθανότατα θα συνεχιστούν». Εκτίμηση στην οποία το έγγραφο αποδίδει «υψηλή πιθανότητα». Ως πρώτη ξεκάθαρη περίπτωση πολιτικής δολοφονίας αναφέρεται αυτή του Τσετσένου ηγέτη Ζέλιμκαν Γιανταρμπίεφ στο Κατάρ το 2004. Ακολουθεί το 2006 η δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, την οποία η CIA αποδίδει «σχεδόν με απόλυτη βεβαιότητα στη Μόσχα». Δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο-210, το οποίο του έδωσαν σε ένα ποτήρι πράσινο τσάι πράκτορες του Κρεμλίνου, αναφέρει το έγγραφο. Θεωρείται, μάλιστα, πιθανό η μέθοδος να χρησιμοποιήθηκε και κατά άλλων επιχειρηματιών αλλά οι αποδείξεις είναι λιγότερες.

Αρκετά πιθανό θεωρείται ότι καθοδηγούμενη από το Κρεμλίνο ήταν και η δολοφονία του αντικαθεστωτικού Αλεξάντερ Περεπιλίτσνι με τοξικό βιολογικό παράγοντα στη Βρετανία το 2012. Το ίδιο ισχύει και για τον θάνατο του φιλορώσου Ουκρανού αυτονομιστή Ολεξάντρ Μπεντνόφ, το 2015, που υπήρξε επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας «Μπάτμαν» και πιθανότατα υπήρξε θύμα εσωτερικών διαφορών στο Λουχάνσκ. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς των εγγράφων της CIA.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το Σαββατοκύριακο διάταγμα με το οποίο διαγράφει δάνεια έως 10 εκατ. ρούβλια (περί τις 92.000 ευρώ) σε όσους καταταχθούν έναν χρόνο στον στρατό, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Η είδηση έρχεται μία ημέρα αφού οι «Finacial Times» αποκάλυψαν ότι στο μέτωπο υπάρχουν επίσης μισθοφόροι από την Ινδία και το Πακιστάν καθώς και αντάρτες από την Υεμένη. Εδώ και έναν μήνα στις ρωσικές δυνάμεις έχουν προστεθεί περί τις 10.000 στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα. Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Ρομπ Μπάουερ, υποστήριξε, χθες, ότι οι χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας είναι αυτή τη στιγμή περισσότερες σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ξεκίνησε η εισβολή, όμως η ποιότητά τους έχει υποβαθμιστεί.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις 

Στα πεδία των μαχών συνεχίστηκαν οι αεροπορικές επιθέσεις εκατέρωθεν. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταρρίφθηκαν 8 βαλλιστικοί πύραυλοι, 6 κατευθυνόμενες βόμβες JDAM και 45 drones. Το Κίεβο ανέφερε ότι ουκρανικά drones έπληξαν αποθήκη καυσίμων στην περιφέρεια Καλούγκα, νότια της Μόσχας. Ο Ρώσος κυβερνήτης της περιφέρειας δήλωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 8 drones, αλλά η πτώση θραυσμάτων από αυτά προκάλεσε πυρκαγιά σε βιομηχανική επιχείρηση, που κατασβέστηκε ύστερα από αρκετές ώρες. Αργότερα, ρωσικά πυραυλικά πλήγματα προκάλεσαν τον τραυματισμό 32 ανθρώπων στο Χάρκοβο και ζημιές σε περισσότερα από 40 κτίρια στο κέντρο της πόλης. Βομβαρδίστηκε επίσης η Οδησσός, με απολογισμό τουλάχιστον 6 τραυματίες.