Καμπανάκι από επιστήμονες για εξαφάνιση της Ανταρκτικής

16:01 - 25 Νοέμβριος 2024
Το λιώσιμο των πάγων απειλεί πόλεις και ανθρώπους

Στο επίκεντρο μιας αυξανόμενης παγκόσμιας κρίσης βρίσκεται η Ανταρκτική, καθώς η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη δραστηριότητα φαίνεται πως την οδηγούν σε εξαφάνιση. Στην Αυστραλία, 500 πολικοί επιστήμονες συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας για το συνέδριο «Australian Antarctic Research 2024», εκδίδοντας κοινή δήλωση που απευθύνει έκκληση για άμεση δράση.

Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Πιο αναλυτικά, η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε κατά 0,76 εκατοστά μόνο το 2023, ενώ η Ανατολική Ανταρκτική, η οποία περιέχει αρκετό πάγο για να ανεβάσει τη στάθμη κατά 50 μέτρα, παρουσιάζει επικίνδυνη αστάθεια. Πόλεις, υποδομές και εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από αυτήν την κατάσταση, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι η στάθμη θα μπορούσε να ανεβεί ανεξέλεγκτα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η Ανταρκτική και ο Νότιος Ωκεανός, που λειτουργούν ως «κλιματιστικό» του πλανήτη, υφίστανται σοβαρές αλλαγές. Ρεκόρ χαμηλών επιπέδων θαλάσσιου πάγου, κύματα καύσωνα με θερμοκρασίες πάνω από τις μέσες τιμές και δραστικές μετατοπίσεις οικοσυστημάτων αποκαλύπτουν τη σοβαρότητα της κατάστασης στην περιοχή. Οι αλλαγές αυτές, σε συνδυασμό με το λιώσιμο 150 δισ. τόνων πάγου ετησίως, επηρεάζουν ήδη την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας, η οποία αυξήθηκε κατά 10,5 εκ. τα τελευταία 30 χρόνια.

«Η απώλεια πάγου στην Ανταρκτική συμβαίνει πλέον έξι φορές γρηγορότερα από ό,τι 30 χρόνια πριν», αναφέρουν οι ερευνητές, επισημαίνοντας ότι μη αναστρέψιμα σημεία καμπής μπορεί να έχουν ήδη ξεπεραστεί. Χωρίς δράση, οι καταστροφικές συνέπειες θα πλήξουν όχι μόνο τις παράκτιες περιοχές, αλλά και την ισορροπία ολόκληρου του πλανήτη.