“Αμελητέα” τα 300 δισ. για την κλιματική αλλαγή

Στη διάσκεψη COP29 τριπλασιάστηκε η χρηματοδότηση προς τις φτωχότερες χώρες για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων
15:46 - 25 Νοέμβριος 2024

Η 29η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ολοκληρώθηκε με μια συμφωνία για αύξηση της χρηματοδότησης προς τις φτωχότερες χώρες. Οι ανεπτυγμένες χώρες δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν τα ποσά, από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2035, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε δράσεις για την πρόληψη ακραίων φαινομένων καθώς και σε επενδύσεις σε μορφές ενέργειας.

Ποιές είναι οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν 

Η απόφαση έφερε ανάμεικτες αντιδράσεις. Εκπρόσωποι των φτωχότερων χωρών και των πιο ευάλωτων νησιωτικών κρατών κατήγγειλαν ότι τα ποσά είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων. Η Λίλα Ναντάν, εκπρόσωπος 45 φτωχότερων χωρών, χαρακτήρισε το ποσό «αμελητέο» και ζήτησε πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί υπεραμύνθηκαν της απόφασης, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί σημαντικό βήμα εν μέσω οικονομικών δυσκολιών και πολιτικών πιέσεων.

Η διάσκεψη χαρακτηρίστηκε από διαφωνίες και έντονο παρασκήνιο. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαιρέτισε τη συμφωνία ως μια «νέα αρχή», διαβεβαιώνοντας ότι η Αμερική θα συνεχίσει να ηγείται στη μάχη για το κλίμα, ανεξαρτήτως της σκεπτικής στάσης του Ντόναλντ Τραμπ. Αντίθετα, η Γαλλία και η Βραζιλία επέκριναν την έλλειψη ηγεσίας της αζερικής προεδρίας, ενώ η Μαρίνα Σίλβα, υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, χαρακτήρισε τη διάσκεψη «οδυνηρή εμπειρία». Η σημασία της COP29 ενισχύθηκε από τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκειά της, όπως οι φονικές πλημμύρες στην Ισπανία, οι πυρκαγιές στον Ισημερινό και οι καταιγίδες στις Φιλιππίνες. Παράλληλα, η χρήση ορυκτών καυσίμων έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα φέτος, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για δράση.

Η συμφωνία αποτελεί το “πρώτο βήμα”

Στο τέλος η συμφωνία στο Μπακού αναγνωρίστηκε ως «ένα πρώτο βήμα που θέτει τα θεμέλια για τη χρηματοδότηση του κλίματος», όπως ανέφερε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε με τη σειρά του ότι «τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στο πλευρό σας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται».