Οι πρεσβείες των ΗΠΑ, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας παρέμειναν κλειστές στο Κίεβο καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, καθώς υπήρχε έντονη ανησυχία για μεγάλη ρωσική αεροπορική επίθεση. Ενδεχόμενο ρωσικό χτύπημα θα μπορούσε να έχει συμβολική αφορμή, καθώς συμπληρώθηκαν 1.000 μέρες πολέμου, αλλά και ουσιαστική, καθώς μία ημέρα νωρίτερα υπήρξε το πρώτο πλήγμα βαθιά στη ρωσική επικράτεια με δυτικούς πυραύλους.
Τελικά όμως δεν συνέβη κάτι ιδιαίτερο, με την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα να αναφέρει επίθεση από 122 drones, εκ των οποίων τα 56 καταρρίφθηκαν και τα 64 δεν πέτυχαν τον στόχο τους. «Η απειλή για βομβαρδισμούς είναι δυστυχώς καθημερινή πραγματικότητα για τους Ουκρανούς», δήλωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας τους Δυτικούς να μην τροφοδοτούν την ένταση με το κλείσιμο των πρεσβειών τους. Η μυστική υπηρεσία της Ουκρανίας (GUR) έκανε λόγο για ψυχολογικό πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το μήνυμα σχετικά με επικείμενη ιδιαίτερα μαζική επίθεση είναι ψεύτικο και περιέχει γραμματικά λάθη που συνηθίζουν να κάνουν οι Ρώσοι στις ψυχολογικές επιχειρήσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ΔΥΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Η Ρωσία έχει επιφυλαχθεί, πάντως, να απαντήσει στην επίθεση που δέχθηκε με πυραύλους ATACMS αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Καράτσεφ, περίπου 115 χιλιόμετρα από τα σύνορα. «Οι απόπειρες από μεμονωμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν στη στήριξη πιθανών πληγμάτων μεγάλου βεληνεκούς με δυτικά όπλα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος δεν θα μείνουν ατιμώρητες», δήλωσε ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας (SVR).
Εκτός από την άδεια που έδωσε προχθές ο πρόεδρος Μπάιντεν για τη χρήση των ATACMS, σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και η βρετανική κυβέρνηση, επιτρέποντας τη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow. Χθες, μάλιστα, κάτοικοι χωριού στο Κουρσκ ανέφεραν ότι εντόπισαν θραύσματα από τους συγκεκριμένους πυραύλους.
Ο αμερικανικός Τύπος ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να στείλει στην Ουκρανία νάρκες κατά προσωπικού. Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει να διαθέσουν το συγκεκριμένο όπλο που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους αμάχους. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι θα σταλούν μόνο νάρκες που αυτοκαταστρέφονται ύστερα από λίγες εβδομάδες και ότι οι Ουκρανοί δεσμεύτηκαν να μην τις χρησιμοποιήσουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Στο περιθώριο της Συνόδου του G20 ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε ότι οι ATACMS δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν χωρίς άμεση αμερικανική εμπλοκή. Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών όπλων στην περίπτωση που επίθεση με συμβατικά όπλα εξελιχθεί σε σημαντική απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα». Την Τρίτη ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που αναθεωρεί το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας στην κατεύθυνση αυτή.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επανέλαβε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι ανοιχτός να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, αποκλείοντας όμως εδαφικές παραχωρήσεις. Ανοιχτός σε διαπραγμάτευση δηλώνει και ο πρόεδρος Ζελένσκι που χθες παραδέχθηκε ότι «θα χάσουμε τον πόλεμο αν οι ΗΠΑ διακόψουν τη βοήθεια».