Για «κλιμάκωση της σύγκρουσης σε ένα νέο επίπεδο», έκανε λόγο χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά στόχων βαθιά στη ρωσική επικράτεια. Υπενθύμισε δε δηλώσεις του προέδρου Πούτιν προ διμήνου ότι η χρήση των αμερικανικών πυραύλων προϋποθέτει συνεργασία με προσωπικό του ΝΑΤΟ και δορυφορική κατεύθυνση, οπότε «αυτό θα σημάνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Οι πύραυλοι ATACMS, τους οποίους αφορά η απόφαση Μπάιντεν, έχουν βεληνεκές 300 χιλιόμετρα. Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει ήδη απομακρύνει δυνητικούς στόχους (μονάδες αεροπορίας, μεγάλα στρατόπεδα κ.λπ.) εκτός αυτής της εμβέλειας, όμως οι πύραυλοι μπορούν να πλήξουν κέντρα επιμελητείας, αποθήκες πυρομαχικών, ραντάρ και διαδρόμους προσγείωσης/απογείωσης. Σύμφωνα με ανάλυση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου, υπάρχουν 225 στρατιωτικοί στόχοι εντός εμβέλειας. Πρωτίστως οι πύραυλοι αναμένεται να πλήξουν τις μονάδες των Βορειοκορεατών που ήρθαν να ενισχύσουν τους Ρώσους και υπήρξαν η αφορμή αλλαγής στάσης του Μπάιντεν. Κάτι που όμως προϋποθέτει αποτελεσματική λειτουργία της ουκρανικής κατασκοπείας, ώστε να εντοπιστούν οι θέσεις τους.
«Κληροδότημα»
Ο Λεονίντ Σλάτσκι, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Δούμας, επεσήμανε επίσης ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν κληροδοτεί στην κυβέρνηση Τραμπ όχι μόνο το πρόβλημα επίλυσης της ρωσικής σύγκρουσης αλλά και το ευρύτερο ζήτημα αποφυγής μιας παγκόσμιας αντιπαράθεσης».
Η έλευση Τραμπ ήταν το βασικό θέμα και στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Χαιρέτισαν την απόφαση Μπάιντεν, με τον Γάλλο υπουργό Ζαν-Νοέλ Μπαρό να υποστηρίζει ότι «είχαμε πει ανοικτά ότι πρόκειται για μια από τις επιλογές που εξετάζουμε» και τη Γερμανίδα Αναλένα Μπέρμποκ να συμφωνεί ότι «δεν είναι μια αναθεώρηση αλλά μια εντατικοποίηση αυτού στο οποίο έχουν ήδη ανταποκριθεί άλλοι σύμμαχοι».
Χθες ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει στην Ουκρανία 4.000 drones που λειτουργούν με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ και της παράδοσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Taurus», τους οποίους αρνείται να δώσει ο καγκελάριος Σολτς.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρόεδρος Ερντογάν ετοιμάζεται να παρουσιάσει ειρηνευτικό σχέδιο στη Σύνοδο Κορυφής των G20, που ξεκίνησε χθες στο Ρίο. Κεντρικά σημεία της πρότασης είναι ο εξοπλισμός της Ουκρανίας από τους Δυτικούς με παράλληλο «πάγωμα» της ένταξης στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 10 χρόνια και η δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο ανατολικό Ντονμπάς, όπου θα αναπτυχθούν διεθνείς δυνάμεις.
Χθες πάντως, η Ρωσία ενέτεινε τις επιθέσεις στην Ουκρανία. Το βράδυ της Κυριακής πύραυλος έπληξε πολυκατοικία στην πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας, σκοτώνοντας 11 και τραυματίζοντας 89 ανθρώπους. Το πρωί της Δευτέρας έπληξε και την Οδησσό, με υπερηχητικούς πυραύλους «Iskander». Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 και τραυματίστηκαν 40 άνθρωποι, ενώ πάνω από 320.000 κάτοικοι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.