Άδεια στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις εντός ρωσικού εδάφους ανακοίνωσε ότι έδωσε ο Λευκός Οίκος. Ο λόγος για τους πυραύλους ATACAM, που από σήμερα θα αρχίσουν να αξιοποιούνται στο μέτωπο του Κουρσκ. Μεταξύ άλλων θεωρείται και μήνυμα προς την Πιονγιάνγκ να μη στείλει άλλα στρατεύματα.
Η Ρωσία από την προηγούμενη εβδομάδα επιχειρεί να ανακτήσει όσα εδάφη κατέχει η Ουκρανία, με τη βοήθεια μονάδων στελεχωμένων από τους 10.000 στρατιώτες που έστειλε η Βόρεια Κορέα.
Η αντεπίθεση ξεκίνησε αμέσως μετά την εκλογή Τραμπ, ενδεχομένως επειδή το Κρεμλίνο θέλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να υπάρχουν μόνο κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Φαίνεται, όμως, ότι στα 24ωρα που μεσολάβησαν ο ρωσικός στρατός έχει πολύ μεγάλες απώλειες και δεν έχει καταφέρει να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο.
«Πρώτα θα διώξουν και τον τελευταίο Ουκρανό φαντάρο και μετά θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται», εκτιμά ο Κονσταντίν Ρεμτσούκοφ, διευθυντής της ουκρανικής εφημερίδας «Νεζαβισιμάγια». Πηγές από την 82η ουκρανική ταξιαρχία κάνουν λόγο για περισσότερα από 50 κατεστραμμένα ρωσικά τεθωρακισμένα, μεταξύ των οποίων και τανκς. Αντιθέτως, στα μέτωπα εντός Ουκρανίας ο ρωσικός στρατός προελαύνει με τη μεγαλύτερη ταχύτητα της τελευταίας διετίας.
Βομβαρδισμός μετά το τηλεφώνημα
Τα περί διαπραγμάτευσης ήρθαν στο προσκήνιο μετά την εκλογή Τραμπ αλλά και το τηλεφώνημα του Όλαφ Σολτς στον Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη Παρασκευή.
Μιλώντας στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, αναχωρώντας για τη Σύνοδο Κορυφής του G20, στη Βραζιλία, ο καγκελάριος της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι στη συνομιλία ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, ενώ εκείνος υπογράμμισε ότι υπάρχει μια νέα εδαφική πραγματικότητα, που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη διευθέτηση της σύγκρουσης.
Συμφωνήσαμε ότι συνεχίζουμε να διαφωνούμε, παραδέχτηκε ο Σολτς και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να τηλεφωνήσει στον Πούτιν, για να ξεκαθαρίσει ότι παραμένει ακλόνητη η στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία αλλά και για να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας της Ευρώπης με τη Ρωσία, παράλληλα με εκείνον που αναμένεται να έχει ο Τραμπ, όταν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αποτρέψει τον Σολτς να επικοινωνήσει με τον Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι σπάει την απομόνωση του Κρεμλίνου και η Μόσχα θα συνεχίσει τον πόλεμο, ενώ παράλληλα θα δηλώνει ανοικτή στις διαπραγματεύσεις. Όντως, μετά την τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Σολτς ακολούθησε ένταση με βομβαρδισμούς στην Ουκρανία. Το Σαββατοκύριακο η Ρωσία εξαπέλυσε περίπου 120 πυραύλους και 90 drones σε μια συντονισμένη επίθεση εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους.
Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, η DTEK, ανακοίνωσε ότι προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της και γι’ αυτό πραγματοποιούνται έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης στην περιφέρεια του Κιέβου και τις επαρχίες Ντονέτσκ και Ντνιπροπετρόφσκ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Οδησσού, η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε κάποιες συνοικίες της πόλης.
Επιθέσεις εκδηλώθηκαν και στο δυτικό τμήμα της χώρας, με τέτοια σφοδρότητα ώστε να προκαλέσουν το πρωί της Κυριακής συναγερμό στην Πολωνία. Ο πολωνικός στρατός ανακοίνωσε ότι κινητοποίησε «όλες τις δυνάμεις και τους πόρους» που έχουν στη διάθεσή τους για την υπεράσπιση της εθνικής επικράτειας εν μέσω «μαζικής επίθεσης» της Ρωσίας στη δυτική Ουκρανία.