Αναζητώντας πόρους για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών με 500 δισ. έως 1 τρισ. δολάρια ετησίως προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση ξεκίνησαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν οι εργασίες της φετινής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή-COP29. Η επιστροφή στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, γνωστού αρνητή της κλιματικής αλλαγής, ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από τη διάσκεψη, αν και οι προσδοκίες ήταν ήδη περιορισμένες, δεδομένης της εμπειρίας της προηγούμενης 15ετίας: ο στόχος να συγκεντρωθούν 100 δισ. δολ. ετησίως επιτεύχθηκε μόνο το 2022.
Η παρουσία Μητσοτάκη και η πολυπληθής ελληνική αποστολή
Περισσότεροι από 50.000 κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επενδυτές και ακτιβιστές έχουν προσέλθει στο Μπακού, μεταξύ τους και τουλάχιστον 100 αρχηγοί κρατών. Της ελληνικής αντιπροσωπείας επικεφαλής είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμμετέχουν πολιτικά στελέχη, επιστήμονες και ανώτατα στελέχη κορυφαίων ελληνικών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα (ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Όμιλος Κοπελούζου, ΤΙΤΑΝ, HelleniQ Energy, Motor Oil, Energean κ.ά.). Όμως υπάρχουν πολλές ηχηρές απουσίες σε σχέση με τις περσινές συνομιλίες στο Ντουμπάι.
Η εκπροσώπηση της ΕΕ είναι χαμηλόβαθμη, καθώς η Φον ντερ Λάιεν δεν συμμετέχει, ενώ απουσιάζουν οι ηγέτες από ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Αφρική, Γερμανία και Γαλλία. Ο δε Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, όπως έπραξε και κατά την πρώτη θητεία του. Σε αντίθεση με εκείνη τη φορά, όμως, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια αναμορφωμένη ή εντελώς νέα συμφωνία.
Τα ορυκτά καύσιμα επιστρέφουν
Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας απαιτούν πόρους και χρόνο, ειδικά μέχρι να λυθεί το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας. Κίνα και Ινδία δεν δείχνουν πρόθυμες να τους διαθέσουν, η Ευρώπη στρέφει την προσοχή της στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και σε εξοπλισμούς, ενώ στις ΗΠΑ ο νέος πρόεδρος είναι υποστηρικτής της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι «τα ορυκτά καύσιμα επιστρέφουν», σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή προκαλεί όλο και πιο ακραία φαινόμενα, τα οποία εκτός από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές προκαλούν τεράστιες υλικές καταστροφές και απειλούν με μαζικά κύματα περιβαλλοντικών προσφύγων.