Τις μεγαλύτερες επιθέσεις από την αρχή του πολέμου εξαπέλυσαν χθες η Ρωσία κατά της Ουκρανίας αλλά και η Ουκρανία κατά της Μόσχας. Μάλιστα διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία σε τρία αεροδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων και το διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε 70 drones σε έξι περιοχές της χώρας. Ένα σμήνος από αυτά πλησίασε τη Μόσχα, επιβάλλοντας εκτροπή των πτήσεων. Ένα άτομο τραυματίστηκε και εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα κτίριο.
Τη νύχτα που προηγήθηκε η Ρωσία έστειλε 145 drones κατά της Ουκρανίας. Από αυτά η ουκρανική αεράμυνα κατάφερε να καταρρίψει λιγότερα από τα μισά (62). Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Οδησσό, ενώ σημειώθηκαν ζημιές σε κτίρια. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για την ισχυρότερη επίθεση από την αρχή του πολέμου. Ανέφερε, επίσης, ότι την τελευταία εβδομάδα η Ρωσία έχει επιτεθεί με 800 κατευθυνόμενες βόμβες, 600 drones και περίπου 20 πυραύλους διαφόρων τύπων. Κάλεσε και πάλι τη Δύση να βοηθήσει τη χώρα του να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της.
Ο Μπράιαν Λάνζα, σύμβουλος στρατηγικής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σημείωσε στο BBC το Σάββατο ότι η νέα κυβέρνηση Τραμπ θα ζητήσει από τον Ουκρανό πρόεδρο ένα «ρεαλιστικό όραμα για την ειρήνη». Πρόσθεσε δε ότι «αν ο πρόεδρος Ζελένσκι έρθει στο τραπέζι και πει “μπορούμε να έχουμε ειρήνη μόνο αν έχουμε την Κριμαία”, θα μας δείξει ότι δεν είναι σοβαρός. Η Κριμαία χάθηκε».
Η συμφωνία με Β. Κορέα
Τις προηγούμενες ημέρες ο ρωσικός στρατός συνέχισε την προέλασή του στο ανατολικό μέτωπο, με αργό αλλά σταθερό ρυθμό. Το Σάββατο οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν ότι κατέλαβαν το χωριό Βόλχενκα, περίπου 5 χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ποκρόφσκ. Σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού του βρετανικού στρατού, Τόνι Ραντάκιν, οι ρωσικές δυνάμεις κατέγραφαν κατά μέσο όρο περίπου 1.500 νεκρούς και τραυματίες «κάθε μέρα» τον Οκτώβριο. Ήδη όμως είναι έτοιμες να αναπτυχθούν πλάι στα ρωσικά στρατεύματα οι ενισχύσεις από τη Βόρεια Κορέα. Το Σάββατο αναρτήθηκε η στρατιωτική συμφωνία Ρωσίας – Βόρειας Κορέας, μετά την υπογραφή της από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Προβλέπει ότι οι δύο χώρες θα προσφέρουν «χωρίς καθυστέρηση» στρατιωτική βοήθεια η μία στην άλλη, εφόσον δεχθούν επίθεση, συνεργασία στην παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων και ευθυγράμμιση των δύο χωρών στις ψηφοφορίες στον ΟΗΕ.