Καταρρέει το ουκρανικό μέτωπο στο Ντονέτσκ

20:17 - 31 Οκτωβρίου 2024

Η Ουκρανία και η Ρωσία διαπραγματεύονται συμφωνία τερματισμού των επιθέσεων στις ενεργειακές εγκαταστάσεις η μία της άλλης, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times». Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ύστερα από μεσολάβηση του Κατάρ οι δύο πλευρές έφτασαν ήδη τον Αύγουστο κοντά σε συμφωνία. Αυτή εκτροχιάστηκε μετά την επιδρομή των ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.

«Υπάρχουν πολύ πρώιμες συνομιλίες για το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει κάτι», δήλωσε διπλωμάτης. Την πληροφορία διέψευσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ότι «κυκλοφορούν πολλές πληροφορίες που δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα».

Το Κίεβο φέρεται το τελευταίο διάστημα να περιέρχεται σε δυσχερή θέση. Σε άρθρο του ο «Economist» υποστηρίζει ότι πλέον η Ουκρανία πολεμά για να επιβιώσει και όχι να νικήσει. Επικαλούμενο το περιοδικό δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων και Ουκρανών στρατηγών, κάνει λόγο για αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την πορεία του πολέμου.

Στο Κουπιάνσκ τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν στα δύο εκείνα των Ουκρανών. Στο Τσάσιβ Γιαρ έπειτα από έξι μήνες προσπάθειας πέρασαν απέναντι στο κανάλι Σιβέρσκι Ντόνετς. Πιο νότια έχουν κατακτήσει υψώματα μέσα και γύρω από το Βούλενταρ και κινούνται προς το Κουράχοβο από δύο κατευθύνσεις.

ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ

Ο υποστράτηγος Ντμίτρο Μαρτσένκο σε τηλεοπτική συνέντευξη παραδέχθηκε ότι «το μέτωπό μας έχει καταρρεύσει». Προέβλεψε ότι σύντομα οι ρωσικές δυνάμεις θα αποκτήσουν τον έλεγχο της πόλης Σελιντόβ – κάτι που το ρωσικό επιτελείο υποστηρίζει ότι συνέβη προχθές το απόγευμα. Απέδωσε τις εξελίξεις στην έλλειψη πυρομαχικών, όπλων και εφεδρειών καθώς και στη «διαχειριστική ανισορροπία».

Ο αναλυτής της γερμανικής «Bild», Γιούλιαν Ρέπκε, ανέφερε χθες ότι το ουκρανικό μέτωπο στα νότια του Ντονέτσκ έχει καταρρεύσει: «Μιλάμε για απώλεια δύο έως πέντε χιλιομέτρων την ημέρα. Με αυτόν τον ρυθμό, η Ρωσία θα χρειαστεί έξι μήνες για να φτάσει στην περιοχή του Δνείπερου». Σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πολεμικών Μελετών, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον Οκτώβριο 478 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικής επικράτειας.

Μεταξύ των αιτιών της αρνητικής έκβασης του πολέμου για την Ουκρανία το βρετανικό ινστιτούτο Royal United Services προτάσσει την έλλειψη αντιαεροπορικών συστημάτων, που επιτρέπει στα ρωσικά drones να προσφέρουν «συνεχή και πυκνή επιτήρηση» και να πλήττουν, μαζί με βαλλιστικούς πυραύλους, τα μετόπισθεν του ουκρανικού πυροβολικού.

Το περιορισμένο απόθεμα της Ουκρανίας σε οβίδες, άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα περιπλέκει την κατάσταση, όπως και το χαμηλό ηθικό στις ουκρανικές πόλεις. Ο καθημερινός βομβαρδισμός από drones μπορεί να μην έχει μεγάλο κόστος σε ζωές, αλλά έχει σαφές αποτύπωμα στην ψυχολογία του πληθυσμού. Χθες νέα επίθεση στο Κίεβο άφησε πίσω της 9 τραυματίες. Στο Χάρκοβο οι Ρώσοι βομβάρδισαν τον ιστορικό ουρανοξύστη Derzhprom, που όταν κατασκευάστηκε πριν από έναν αιώνα ήταν το υψηλότερο κτίριο στη Σοβιετική Ένωση και έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Το αρνητικό κλίμα επιτείνει η χλιαρή υποδοχή που φαίνεται να είχε από τους συμμάχους το περίφημο σχέδιο για τη νίκη, το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος Ζελένσκι. Οι «New York Times» υποστηρίζουν ότι ήταν τόσο φιλόδοξο, ώστε πιθανότατα δεν στόχευε να γίνει δεκτό αλλά να δείξει στον πληθυσμό ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε.