Τουλάχιστον 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από ξαφνικές πλημμύρες που σάρωσαν την περιοχή της Βαλένθια και απειλούν σήμερα την Καταλονία. Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ οι τοπικές Αρχές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου να εντοπίσουν εκατοντάδες ανθρώπους που ακόμα αγνοούνται καθώς και να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση και την πρόσβαση σε απομονωμένες περιοχές. Κάτοικοι καταγγέλλουν, πάντως, ότι το «112» ήχησε με πεντάωρη καθυστέρηση.
Στη διάρκεια της νύχτας εκατοντάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν από τα νερά σε δέντρα και στέγες. Χθες το απόγευμα υπήρχε η ανησυχία ότι στις απομονωμένες περιοχές μπορεί ακόμα να υπάρχουν παγιδευμένοι. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης παρείχαν βοήθεια σε δεκάδες ανθρώπους στην Αλόρα, στην Ανδαλουσία, σε ορισμένους με ελικόπτερο μετά την υπερχείλιση ποταμού. Ήδη έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 72 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.
Νότια της πόλης της Βαλένθια, στην Πικάνα, χείμαρρος παρέσυρε γέφυρα. Αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας που μετέφερε 276 επιβάτες εκτροχιάστηκε στην Ανδαλουσία χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Ο εθνικός φορέας διαχείρισης σιδηροδρομικών υποδομών ανέστειλε τα δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας. Όλα τα σχολεία έμειναν κλειστά και άπασες οι αθλητικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Δώδεκα πτήσεις που θα προσγειώνονταν στο αεροδρόμιο της Βαλένθια εκτράπηκαν σε άλλες πόλεις της Ισπανίας ή ακυρώθηκαν.
ΟΠΩΣ Η ΜΑΝΔΡΑ…
Οι καταρρακτώδεις βροχές ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης. Στην πόλη Σίβα, στα περίχωρα της Βαλένθια, με πληθυσμό 17.000 κατοίκων, η βροχόπτωση ξεπέρασε τα 445 χιλιοστά σε ένα εικοσιτετράωρο. Η ποσότητα νερού που έπεσε σε μόλις οκτώ ώρες αντιστοιχεί στον όγκο νερού που κανονικά πέφτει ολόκληρο τον χρόνο. Στους ορεινούς Δήμους Τουρίς και Ουτιέλ η ένταση της βροχόπτωσης ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά ανά ώρα.
Όπως σημείωνε χθες ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας, στη Μακρυνίτσα πέρυσι, στις 5 Σεπτεμβρίου, έπεσαν 757 χιλιοστά και στη Ζαγορά 760 χιλιοστά. Πλην όμως στην περίπτωση του «Daniel» το φαινόμενο είχε και μεγαλύτερη διάρκεια, καθώς στις ίδιες περιοχές μία μέρα νωρίτερα είχαν πέσει 125 και 135 χιλιοστά νερού, αντίστοιχα. Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, επισημαίνει ότι στα προάστια της Βαλένθια η βροχόπτωση σε ένα τριήμερο προσεγγίζει τα 400 χιλιοστά, περίπου όσο ήταν και στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
«Πρόκειται για τη δραματική πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να προετοιμαστούμε να την αντιμετωπίσουμε σε όλη την Ευρώπη και με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Μέσα σε λίγους μήνες οι πλημμύρες έπληξαν την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, την Ιταλία και τώρα την Ισπανία». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα διαθέσει όσους πόρους μπορεί για να βοηθήσει την Ισπανία. Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι θα αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο πόρο της Ισπανίας και της ΕΕ για να βοηθήσει όσους επλήγησαν.
Ένθετο ανάμεσα στις φωτό:
Την ανατολική Ισπανία έπληξε το καιρικό φαινόμενο της κρύας σταγόνας. Μια απότομη διαταραχή στα ρεύματα πάνω από τον Ατλαντικό προκαλεί αποκόλληση ενός θύλακα κρύου αέρα από το κύριο ρεύμα ενός αεροχειμάρρου. Αυτός διεισδύει πάνω από τα Πυρηναία και έρχεται σε επαφή με τα θερμά νερά της Μεσογείου, δημιουργώντας ατμοσφαιρική αστάθεια που προκαλεί ταχεία άνοδο θερμού αέρα και σχηματισμό πανύψηλων σύννεφων. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τέτοια καιρικά φαινόμενα γίνονται εντονότερα και εμφανίζονται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.