Γέφυρες με μικρότερο κόστος επισκευών

18:47 - 30 Οκτώβριος 2024

Η επισκευή ζημιών σε γέφυρες αποτελεί σημαντικό έξοδο για κάθε κράτος, γι’ αυτό και τα νέα σχέδια γεφυρών υπόσχονται ανθεκτικότερες δομές και χαμηλότερα κόστη συντήρησης. Στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Structural Engineering», ερευνητές από το Texas Α&Μ University και το University of Colorado, Boulder ανέπτυξαν ένα νέο, υβριδικό σχέδιο, τη «hybrid sliding-rocking» γέφυρα. Αντί για συμπαγή κορμό, οι γέφυρες αυτές αποτελούνται από στήλες με αρθρώσεις και τμήματα εμπνευσμένα από τα ανθρώπινα άκρα. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση σεισμού, οι αρθρώσεις αυτές επιτρέπουν την εκτόνωση ενός μέρους της ενέργειας από την κίνηση του εδάφους, ενώ τα τμήματα κινούνται ελαφρώς, γλιστρώντας το ένα πάνω από το άλλο, αντί να ραγίζουν και να σπάνε. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες μιας επιτροπής οκτώ ειδικών από τη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό χώρο, έκαναν νέες δοκιμές υπό τις ίδιες συνθήκες πρόκλησης ζημιάς και νέες συγκρίσεις. Όπως διαπιστώθηκε, τα τμήματα που είχαν κατασκευαστεί με τα δικά τους σχέδια είχαν υποστεί μικρότερες ζημιές σε σχέση με τις συμβατικές γέφυρες – για την ακρίβεια, η αντοχή τους ήταν πολύ ανώτερη, ακόμα και υπό συνθήκες ενός πολύ ισχυρού σεισμού. Ως εκ τούτου, η ζημιά μπορούσε να επισκευαστεί σχετικά γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται κάποια ειδική στρατηγική επιδιόρθωσης.

Κτίριο βγήκε για… περίπατο στη Σαγκάη

Απέναντι σε ένα ασυνήθιστο θέαμα βρέθηκαν οι κάτοικοι της συνοικίας Χουανγκπού, στη Σαγκάη της Κίνας. Το κτίριο ενός δημοτικού σχολείου, το οποίο κατασκευάστηκε προ 85 ετών, «σηκώθηκε» και μεταφέρθηκε στο σύνολό του, χάρη σε περίπου 200 στηρίγματα που λειτουργούν σαν ρομποτικά πόδια. «Είναι σαν πατερίτσες που βοηθούν το κτίριο να σηκωθεί και να περπατήσει», δήλωσε ο Λαν Γούτζι, επικεφαλής τεχνικός επόπτης του έργου. Όσο για τον προορισμό του κτιρίου, εγκαταστάθηκε στις 15 Οκτωβρίου 62 μέτρα μακριά από το σημείο που είχε χτιστεί αρχικά. Το παλιό κτίριο θα λειτουργεί ως κέντρο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ στον χώρο που ελευθερώθηκε θα κατασκευαστούν εμπορικό κέντρο και συγκρότημα γραφείων.

Άδεια με αποδοχές και σε όσους δεν θέλουν

Η Κίνα άρχισε να ανησυχεί για την υπερκόπωση των εργαζομένων και την κουλτούρα «996». Έτσι η πόλη Σεντζέν, που φημίζεται για την εργασιομανία των κατοίκων της, έγινε η πρώτη πόλη στη χώρα που καθιστά υποχρεωτική τη λήψη άδειας μετ’ αποδοχών. Από τον νέο χρόνο οι εργοδότες θα πρέπει να «εφαρμόζουν αυστηρά» την άδεια μετ’ αποδοχών, ώστε εκείνοι «που έχουν έναν βαρύ ψυχικό και σωματικό φόρτο εργασίας να αποφύγουν την υπερκόπωση», σύμφωνα με τους κανονισμούς που εγκρίθηκαν τον Οκτώβριο και που πρόσφατα ανακοινώθηκαν από την επιτροπή εργασίας της πόλης. Η άδεια μετ’ αποδοχών ποικίλλει, αλλά συνήθως οι εργαζόμενοι λαμβάνουν πέντε εργάσιμες ημέρες τον χρόνο. Παρότι η άδεια είναι θεσμοθετημένη από την κινεζική εργατική νομοθεσία, η επιβολή της είναι συχνά χαλαρή και δεν τηρείται από τους εργοδότες. Τα ωράρια είναι εξαιρετικά σκληρά στον κινεζικό τεχνολογικό τομέα, όπου η κουλτούρα «996», που αναφέρεται στην εργασία από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ., έξι ημέρες την εβδομάδα, συχνά εξυμνείται.

Τηλεργασία και γάτες στα πληκτρολόγια

Φως στο μυστήριο τι είναι αυτό που φαίνεται να έλκει σαν μαγνήτης τις γάτες στα πληκτρολόγια υπολογιστών αποφάσισε να ρίξει ομάδα ερευνητών, με τα ευρήματά τους να εντυπωσιάζουν. Όταν η γάτα σαμποτάρει την τηλεργασία πηδώντας στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας δεν ψάχνει για αναπαυτική θέση. Απλώς προσπαθεί να σας μιμηθεί, και αυτό είναι δείγμα νοημοσύνης. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Lorand της Βουδαπέστης διαπίστωσαν ότι οι γάτες έχουν προφανώς την ικανότητα να καταγράφουν, να αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη συμπεριφορά, τις ανθρώπινες κινήσεις και να τις μιμούνται κάνοντας παρόμοιες, κάτι που έχει παρατηρηθεί μόνο σε λίγα ακόμη ζώα, όπως στους πιθήκους και τα δελφίνια. Αυτός είναι o λόγος για τον οποίο οι γάτες κάθονται και σε μια ελεύθερη καρέκλα στο τραπέζι όταν τρώμε ή όταν «προσγειώνονται» στο πληκτρολόγιό μας, και όχι βέβαια ότι είναι απλώς… αγενείς.