Δύο ΜΚΟ, η Bloom και η Foodwatch, δημοσίευσαν έκθεση που αποκαλύπτει πως ο τόνος σε κονσέρβα είναι σοβαρά μολυσμένος με υδράργυρο σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία). Από 148 κονσέρβες που ελέγχθηκαν, το 100% βρέθηκε μολυσμένο, ενώ σε πάνω από τις μισές η περιεκτικότητα ξεπέρασε το επιτρεπόμενο όριο για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή τα 0,3 mg/kg. Οι οργανώσεις τονίζουν ότι τα σημερινά ανώτατα όρια υδραργύρου στον τόνο έχουν καθοριστεί όχι βάσει του κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία, αλλά για να επιτρέπεται η πώληση του προϊόντος.
Ο υδράργυρος, που παράγεται κυρίως από ανθρακικούς σταθμούς, συσσωρεύεται στον ωκεανό και μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, έναν ακόμη πιο τοξικό παράγοντα, που βλάπτει το νευρικό σύστημα. Οι οργανώσεις χαρακτηρίζουν την κατάσταση «σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ευθυγραμμίσει το ανώτατο όριο στον τόνο με τα αυστηρότερα όρια των άλλων ψαριών, στα 0,3 mg/kg. Ζητούν επίσης από τα σουπερμάρκετ να αποσύρουν άμεσα τις πιο μολυσμένες κονσέρβες και από τις δημόσιες Αρχές να ενισχύσουν τους κανόνες για την προστασία των καταναλωτών.