Εμπλοκή στις δύο Κορέες από τον πόλεμο της Ουκρανίας

18:32 - 30 Οκτώβριος 2024

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ουσιαστικά αναγνώρισε τη συμμετοχή στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα στον πόλεμο της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι του κάνει εντύπωση η αντίδραση της Δύσης σε κάτι που είναι γνωστό – την αμυντική συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο η Ρωσία με τη Βόρεια Κορέα: «Είναι μια συνθήκη που δεν είναι μυστική, είναι δημόσια. Όλο το κείμενο έχει δημοσιευτεί, δεν παραβιάζει με οποιονδήποτε τρόπο κάποια πρόβλεψη του Διεθνούς Δικαίου και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παροχή βοήθειας όταν μία από τις εμπλεκόμενες χώρες δεχθεί στρατιωτική επίθεση».

Χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, επιβεβαίωσε ότι στρατεύματα από τη Βόρεια Κορέα έχουν αναπτυχθεί στην περιφέρεια του Κουρσκ. Νωρίτερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωνε ότι, εφόσον αυτό συμβεί, η Ουκρανία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να στοχεύσει εναντίον τους οπουδήποτε στη ρωσική επικράτεια. Μια άδεια που ζητάει εδώ και καιρό από τους συμμάχους του και δεν καταφέρνει να αποσπάσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ. «Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Ο πόλεμος διεθνοποιείται, επεκτεινόμενος εκτός των συνόρων των δύο χωρών», ανέφερε μετά στο Χ ο Ζελένσκι. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να ανταλλάξουν αντιπροσωπείες για να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Κομισιόν, μετά την οποία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την «επικείμενη παρουσίαση μιας επίκαιρης νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ΕΕ – Νότιας Κορέας». Τις τελευταίες εβδομάδες η ένταση μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Τη Σεούλ ανησυχεί ιδιαίτερα ενδεχόμενη επικράτηση στις αμερικανικές εκλογές του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά την προηγούμενη θητεία του είχε καταλήξει σε μια άτυπη συνεργασία με το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

Η ΕΕ ίσως κληθεί να βοηθήσει περισσότερο τη Νότια Κορέα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συνεχίσει μόνη της να στηρίζει την Ουκρανία αλλά και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που βρίσκονται μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας: την Αρμενία και τη Γεωργία. Στην τελευταία φαίνεται ότι η νίκη των φιλορώσων στις εκλογές της Κυριακής είναι μη αναστρέψιμη. Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε μερική ανακαταμέτρηση ψήφων, αλλά τα πλήθη που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν στην Τιφλίδα ήταν σαφώς χαμηλότερα των προσδοκιών και η αντιπολίτευση αναζητά ήδη νέα στρατηγική για την επόμενη μέρα.