Νέα προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωσης των ομήρων ανήγγειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν Θάνι, ο Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα μεταβούν τις επόμενες ημέρες στην Ντόχα, προκειμένου να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου εκεχειρίας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι ο Σινουάρ ήταν το βασικό εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας, οπότε η δολοφονία του διευκολύνει την κατάσταση. Επί του θέματος ρωτήθηκε και ο Θάνι, αλλά απέφυγε να απαντήσει. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια 135.000.000 δολ. στους Παλαιστινίους.
Ο Μπλίνκεν πραγματοποιεί μία ακόμα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ξεκινώντας από το Ισραήλ και στη συνέχεια επισκεπτόμενος τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το ταξίδι περιλάμβανε και την Ιορδανία, όμως την τελευταία στιγμή ο σταθμός αυτός ακυρώθηκε. Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν ζήτησε στοιχεία σχετικά με την αποκατάσταση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Φέρεται, επίσης, να ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν ισραηλινούς εποικισμούς στη Γάζα, στα πρότυπα της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Ρώτησε, επίσης, κατά πόσο η ισραηλινή κυβέρνηση υιοθετεί το «σχέδιο των στρατηγών».
Αυτό προβλέπει βίαιο εκτοπισμό των κατοίκων από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να μετατραπεί σε «κλειστή στρατιωτική ζώνη» και να εξοντωθεί κάθε ίχνος της Χαμάς. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε ότι αυτός είναι ο στόχος, αλλά απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα το αποκηρύξει δημοσίως. Χθες ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να αδειάσει τη Λωρίδα της Γάζας από τον πληθυσμό της.
Την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, δήλωσε ότι «η συνεχιζόμενη πολιορκία του Ισραήλ στη Γάζα οδηγεί σε εξάντληση όλων των διαθέσιμων μέσων επιβίωσης για τους κατοίκους». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το τελευταίο νοσοκομείο που λειτουργεί στον βορρά σύντομα θα σταματήσει, οι διασώστες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να μετακινηθούν εντός της Γάζας και τα αποθέματα τροφίμων είναι ελάχιστα. Τον τελευταίο μήνα 770 Παλαιστίνοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, αυξάνοντας τον τραγικό απολογισμό από την αρχή του πολέμου σε 42.847. Μόλις χθες οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100.000. Από την πλευρά του ο στρατός του Ισραήλ υποστηρίζει ότι «κάνει μεγάλες προσπάθειες να αποφύγει να βλάψει αμάχους».
Κέντρο διοίκησης της Χαμάς
Χθες ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε κατά σχολείου στη Γάζα, με απολογισμό 17 νεκρούς, μεταξύ τους αρκετά παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι το σχολείο χρησιμοποιούνταν ως κέντρο διοίκησης της Χαμάς. Οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί από την αρχή του πολέμου πραγματοποιήθηκαν στη Βηρυτό, γκρεμίζοντας έξι κτίρια στα νότια προάστια. Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περισσότερους από 50 πυραύλους κατά του Ισραήλ. Στον Λίβανο έχουν σκοτωθεί 2.574 άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί 12.001. Χθες ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε και θέσεις στη Δαμασκό και στη Χομς της Συρίας.
Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο την παγκόσμια κοινότητα είναι, βέβαια, η απάντηση που έχει υποσχεθεί το Ισραήλ να δώσει στην πυραυλική επίθεση από το Ιράν. Σύμφωνα με δημοσίευμα των βρετανικών «Times», η διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανάγκασε το Ισραήλ να αναβάλει την επίθεση. Καθώς πλέον οι αμερικανικές εκλογές απέχουν μόλις δέκα ημέρες, είναι πιθανό αυτή να εκδηλωθεί αργότερα τον Νοέμβριο. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνει το ιρανικό καθεστώς, αναφέρουν ότι χθες εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά πολύ κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Καράτζ, στα προάστια της Τεχεράνης.