Επίδειξη (διπλωματικής) δύναμης στη Δύση από τον Πούτιν οι συναντήσεις με Σι και Μόντι

17:05 - 23 Οκτώβριος 2024

Η συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν – Σι Τζινπίνγκ, η τέταρτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της συνόδου των BRICS στη ρωσική πόλη Καζάν, στις όχθες του Βόλγα. Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας υπογράμμισαν τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και τη σημασία της συνεργασίας τους. Ο Τζινπίνγκ επισήμανε ότι «οι σινορωσικές σχέσεις επιβίωσαν την τελευταία δεκαετία από πρωτοφανείς δοκιμασίες». Ο Πούτιν στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση του όγκου του εμπορίου μεταξύ των δύο οικονομιών «παρά τις επίμονες παρεμβάσεις τρίτων». Σημείωσε επίσης την πρόοδο σε διμερή επενδυτικά σχέδια στις μεταφορές, στην ενέργεια και στη γεωργία, πολλά εκ των οποίων συμφωνήθηκαν τον Μάιο στη Σαγκάη.

Και αν τις Ρωσία και Κίνα ενώνει η αντιπαλότητα με τη Δύση, δεν ισχύει το ίδιο για την Ινδία, τον πρωθυπουργό της οποίας, Ναρέντρα Μόντι, συνάντησε ο Πούτιν αμέσως μετά τον Τζινπίνγκ. Αφού τον καλωσόρισε στη Ρωσία για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, στις στενές εμπορικές σχέσεις και στην ανάπτυξη κοινών επενδυτικών σχεδίων. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας από την πλευρά του αναφέρθηκε στο νέο ινδικό προξενείο στο Καζάν ως ένδειξη σύσφιξης των σχέσεων. Δεν δίστασε να μιλήσει και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Ινδία υποστηρίζει την επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα και την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην ειρήνη και τη σταθερότητα.

Αυτές ήταν μόλις οι δύο από τις συνολικά 17 κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο πρόεδρος Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου, όπου συνολικά συμμετέχουν 32 ηγέτες. Εκείνο που προσπαθεί να δείξει το Κρεμλίνο είναι ότι παρά τις κυρώσεις της Δύσης η Ρωσία κάθε άλλο παρά απομονωμένη είναι.