Εμπλοκή της Β. Κορέας στο μέτωπο της Ουκρανίας

Επανέρχεται η πρόταση αποστολής Ευρωπαίων στρατιωτών στο πλευρό του Κιέβου
18:44 - 22 Οκτωβρίου 2024

Οι πληροφορίες περί αποστολής χιλιάδων στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα για να πολεμήσουν στο ουκρανικό μέτωπο, στο πλευρό της Ρωσίας, επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για στρατεύματα από τα ευρωπαϊκά κράτη στην Ουκρανία. Σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, υπενθύμισε την πρόταση Μακρόν, στις αρχές του έτους, για αποστολή στρατευμάτων στο μέτωπο. «Στο τέλος του έτους εκείνος που τελικά το έκανε είναι η Βόρεια Κορέα», παρατηρεί και προσθέτει: «Συνεχίζουμε να αντιδρούμε στην κλιμάκωση, αντί να την αντιστρέφουμε. Οι ιδέες του Μακρόν πρέπει τώρα να επαναξιολογηθούν – κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις

Πρόσφατα, οι κυβερνήσεις σε Ουκρανία και Νότια Κορέα ανέφεραν ότι η Βόρεια Κορέα έχει ήδη στείλει 12.000 στρατιώτες στη Ρωσία για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Υπάρχουν, επίσης, αναφορές ότι χιλιάδες Βορειοκορεάτες εκπαιδεύονται στη Ρωσία για να κατευθυνθούν στη συνέχεια προς το μέτωπο. Τόσο ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, όσο και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, απέφυγαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες.

Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν, όμως, ότι εφόσον οι πληροφορίες ισχύουν, σηματοδοτούν μια νέα φάση του πολέμου, με άμεση εμπλοκή στρατευμάτων τρίτης χώρας. Η ρωσική πλευρά αντιτείνει, βέβαια, ότι αυτό συμβαίνει από την πρώτη ημέρα του πολέμου, με τη στήριξη των δυτικών προς την Ουκρανία. Ακόμα κι έτσι, η προσθήκη ενισχύσεων από τη μία πλευρά του μετώπου είναι λογικό να προκαλεί σχετικό προβληματισμό στην άλλη.

Επί του παρόντος, πάντως, το θέμα αποστολής στρατευμάτων από ευρωπαϊκά κράτη στο μέτωπο παραμένει ταμπού. Εκείνο που συζητείται είναι το ενδεχόμενο συγκρότησης ειρηνευτικής δύναμης, που θα εποπτεύει την τήρηση της όποιας συμφωνίας εκεχειρίας, ενδεχομένως σε κάποια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Όλα αυτά αφορούν βέβαια το μέλλον, καθώς επί του παρόντος οι εχθροπραξίες συνεχίζονται. Το βράδυ της Κυριακής βομβαρδίστηκαν τόσο το Κίεβο και το Χάρκοβο όσο και πόλεις της Ρωσίας. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 104 από τα 116 ρωσικά drones που εισήλθαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Τα υπόλοιπα, όμως, μαζί με κατευθυνόμενες βόμβες έπληξαν στόχους, προκαλώντας διακοπές ηλεκτροδότησης, ζημιές σε κτίρια και 12 τραυματισμούς. Στην άλλη πλευρά των συνόρων, μονάδες της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν 18 ουκρανικά drones, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Χθες το μεσημέρι έφθασε στο Κίεβο ο Λόιντ Όστιν, προκειμένου να έχει συζητήσεις με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ουκρανό ομόλογό του, Ρουστέμ Ουμέροφ, σχετικά με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.