Δεκάδες προέδρους και πρωθυπουργούς θα καλωσορίσει αύριο στις όχθες του Βόλγα ο πρόεδρος Πούτιν. Μεταξύ τους οι ηγέτες των δύο πολυπληθέστερων κρατών του κόσμου, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και οι Μαχμούντ Αμπάς, Μασούντ Πεζεσκιάν και Ταγίπ Ερντογάν.
Διοργανώνοντας την τριήμερη σύνοδο των BRICS στην πόλη Καζάν, το Κρεμλίνο επιθυμεί πρωτίστως να αναδείξει την αποτυχία της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης έφτασε μάλιστα στο σημείο να κάνει λόγο για «το σημαντικότερο διπλωματικό γεγονός που έχει οργανωθεί ποτέ στη Ρωσία».
Οι BRICS εκπροσωπούν το 45% του πληθυσμού και το 35,6% του ΑΕΠ της Γης – περισσότερο από το G7 που παράγει το 30,3% του ΑΕΠ (με λιγότερο από 10% του παγκόσμιου πληθυσμού). Στις πέντε ιδρυτικές χώρες (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) έχουν ήδη προστεθεί οι Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Σαουδική Αραβία συμμετέχει ως προσκεκλημένη χώρα, όμως στη συγκεκριμένη σύνοδο δεν θα εκπροσωπηθεί από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλλά από κορυφαίους διπλωμάτες. Γεγονός που ενδεχομένως να συνδέεται με διαφωνίες μεταξύ Ριάντ και Μόσχας για τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου.
Αρκετές χώρες έχουν εκφράσει τη βούληση να ενταχθούν, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η Τουρκία, καθώς είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ. Η αίτηση υποβλήθηκε επισήμως τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να γίνει δεκτή στην τρέχουσα σύνοδο, ενισχύοντας το μπλοκ των μουσουλμανικών χωρών. Ήδη, βέβαια, η συμμετοχή των προέδρων του Ιράν και της Αιγύπτου είχε φέρει ψηλά στην ατζέντα τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία προσπαθεί να τηρήσει ισορροπίες περιοριζόμενη σε εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές. Πλην όμως στη σύνοδο προσκάλεσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Μέχρι σήμερα η παρέμβαση των BRICS εστίαζε περισσότερο σε οικονομικά θέματα, με τη δημιουργία κοινής τράπεζας χρηματοδότησης επενδύσεων και την προσπάθεια υποκατάστασης του δολαρίου ως κυρίαρχου νομίσματος διεθνώς. Η όξυνση των σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ επί Τραμπ και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επί Μπάιντεν είχαν ως αποτέλεσμα η αντιπαράθεση με τη Δύση να είναι πλέον σαφής και σε πολιτικό επίπεδο.
Λόγω εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον Μάρτιο του 2023 για την εκτόπιση παιδιών από την Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αναγκαστεί να μην παραστεί στην προηγούμενη σύνοδο στη Νότια Αφρική. Τώρα όμως παίζει εντός έδρας…