Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση της παγκόσμιας φτώχειας κρούει η πρόσφατη έκθεση του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP) και του ερευνητικού κέντρου Πρωτοβουλία της Οξφόρδης για τη Φτώχεια και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη (OPHI). Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πλήττονται αυτή τη στιγμή από οξεία φτώχεια, εκ των οποίων μάλιστα οι μισοί είναι ανήλικοι. Το ποσοστό φτώχειας στις χώρες που πλήττονται από πολέμους είναι τρεις φορές υψηλότερο, με τις ένοπλες συγκρούσεις να φτάνουν σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Πολυδιάστατης Φτώχειας, ο οποίος καταρτίζεται από το 2010, αξιολογεί 112 χώρες και παρέχει πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης, όπως η στέγαση, τα συστήματα υγιεινής και η πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα. Η έκθεση του 2024 αποκαλύπτει ότι 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από πολυδιάστατη φτώχεια, με 455 εκατομμύρια να ζουν σε εμπόλεμες ζώνες. Ο αγώνας για την κάλυψη των βασικών αναγκών είναι ιδιαίτερα σκληρός στις χώρες αυτές, με τις στερήσεις να είναι πλέον τρεις έως πέντε φορές πιο οξείες.
Τα ευρήματα
Η ανησυχία για τα παιδιά είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς τουλάχιστον 584 εκατομμύρια ανήλικοι πλήττονται από φτώχεια, με ποσοστό 27,9% για τους ανήλικους σε σύγκριση με 13,5% για τους ενήλικες. Οι πιο φτωχές περιοχές είναι η υποσαχάρια Αφρική και η νότια Ασία, με τις πέντε χώρες με τους περισσότερους πολύ φτωχούς ανθρώπους -Ινδία, Πακιστάν, Αιθιοπία, Νιγηρία και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό- να καταγράφουν επίσης αρκετά υψηλή πληθυσμιακή αύξηση.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, η Σαμπίνα Άλκιρε, διευθύντρια του OPHI, έδωσε έμφαση στη σχέση μεταξύ πολέμου και φτώχειας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι βίαιες συγκρούσεις εμποδίζουν τη μείωση της φτώχειας, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι το 40% των φτωχών ζει σε περιοχές έντονων συγκρούσεων. Η κυρία Άλκιρε καλεί τη διεθνή κοινότητα να δράσει για την εξάλειψη της φτώχειας, προτάσσοντας την ανάγκη για ειρηνικές λύσεις. Η έκθεση αυτή αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για δράσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που πλήττονται από φτώχεια και συγκρούσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.