Τα γκάτζετ που χρησιμοποιούνταν από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Όπως φαίνεται από την πώληση που οργανώθηκε από τον αμερικανικό οίκο Julien’s Auctions, οι μικροσκοπικές φωτογραφικές μηχανές ήταν ευρύτατα διαδεδομένες μεταξύ των κατασκόπων της KGB στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Κρύβονταν σε όλα τα ρούχα και τα αντικείμενα που μπορεί κάποιος να φανταστεί: κομψές γυναικείες τσάντες, πόρπες ζωνών, βούρτσες παπουτσιών, σπιτάκια για πουλιά, δαχτυλίδια σεβαλιέ, ακόμη και γραβάτες. Ένα άλλο κλασικό «όπλο» της πανοπλίας του μυστικού πράκτορα, το μικρόφωνο, μπορούσε να κρυφτεί μέσα σε σταχτοδοχεία, στιλό ή πορσελάνινα πιάτα. Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών κομματιών περιλαμβάνεται ένα αντίγραφο της ομπρέλας με τη δηλητηριασμένη μύτη που χρησιμοποιήθηκε για να φονευθεί ο Βούλγαρος συγγραφέας Γκεόργκι Μάρκοφ, ένας διαφωνών που δολοφονήθηκε το 1978 στο Λονδίνο. Αυτή η περιβόητη «βουλγαρική ομπρέλα» εκτιμάται στο ποσό των 3.000 έως 5.000 δολαρίων. Εξίσου εμβληματικό στις ταινίες κατασκοπείας ήταν το ψεύτικο δόντι που περιέχει υδροκυάνιο και υπήρξε στην πραγματικότητα.
Σώθηκε από… πτώσεις αεροπλάνου και λεωφορείου
Δύο φορές χαμογέλασε η τύχη στον μηχανικό αεροσκαφών Έργουιν Τουμίρι, ο οποίος ήταν ένας από τους έξι ανθρώπους που σώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα που αποδεκάτισε τη βραζιλιάνικη ποδοσφαιρική ομάδα Τσαπεκοένσε το 2016. O 30χρονος από τη Βολιβία ξεγέλασε και πάλι τον θάνατο, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε έπεσε σε χαράδρα με συνέπεια να σκοτωθούν 21 επιβάτες, ενώ 30 τραυματίστηκαν. Ο Τουμίρι ήταν μέλος του πληρώματος στο αεροσκάφος της βολιβιανής εταιρείας Lamia που συνετρίβη λίγα χρόνια πριν από το προηγούμενο συμβάν, κοντά στο Μεντεγίν της Κολομβίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 71 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών ήταν και 19 ποδοσφαιριστές της βραζιλιάνικης ομάδας Τσαπεκοένσε που πήγαινε στο Μεντεγίν για τον τελικό του Copa Sudamericana. Εκτός από τον Έργουιν Τουμίρι, επέζησαν τρεις παίκτες της ομάδας, μία αεροσυνοδός και ένας Βραζιλιάνος δημοσιογράφος, ο οποίος όμως πέθανε λίγο αργότερα. Τα δυστυχήματα με λεωφορεία είναι συχνό φαινόμενο στη Βολιβία, αφού αυτό είναι το βασικό μέσο μεταφοράς για μεγάλες αποστάσεις στη χώρα και σε πολύ επικίνδυνους δρόμους.
Δαχτυλίδι μετατρέπει το σώμα σε «μπαταρία»
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ ανέπτυξαν μια νέα, χαμηλού κόστους φορητή (wearable) συσκευή, η οποία μετατρέπει το ανθρώπινο σώμα σε μια «βιολογική μπαταρία». Η συσκευή αυτή είναι αρκετά εύκαμπτη για να μπορεί να φορεθεί σαν δαχτυλίδι, βραχιόλι ή άλλο αξεσουάρ που είναι σε επαφή με το δέρμα, αξιοποιώντας τη θερμότητα του ατόμου που τη φορά μέσω θερμοηλεκτρικών γεννητριών για να παράγει ηλεκτρισμό. Η όλη ιδέα μπορεί να θυμίζει κάπως το κινηματογραφικό «Matrix», όπου τα ρομπότ έχουν υποδουλώσει την ανθρωπότητα και χρησιμοποιούν τα σώματα των ανθρώπων ως μπαταρίες, αντλώντας την ενέργειά τους, ωστόσο επί της προκειμένης περίπτωσης τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά. Οι συσκευές αυτές μπορούν να παράγουν περίπου 1 Volt ενέργειας για κάθε τετραγωνικό εκατοστό δέρματος. Πρόκειται σαφώς για λιγότερη ενέργεια ανά περιοχή από ό,τι παρέχουν οι περισσότερες υπάρχουσες μπαταρίες, αλλά είναι αρκετή για την τροφοδοσία ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα ρολόγια ή τα fitness trackers. Επιστήμονες είχαν στο παρελθόν πειραματιστεί με παρόμοιες θερμοηλεκτρικές συσκευές, αλλά αυτή μπορεί να αυτοθεραπεύεται και είναι πλήρως ανακυκλώσιμη, κάτι που την καθιστά μια πιο «καθαρή» εναλλακτική από τα συμβατικά ηλεκτρονικά.
Ακόμα πιο «θηριώδης» η πρώτη μαύρη τρύπα
Νέες παρατηρήσεις στην πρώτη μαύρη τρύπα που εντοπίστηκε ποτέ έχουν κάνει τους αστρονόμους να αμφισβητούν όσα γνωρίζουν σχετικά με τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα του σύμπαντος. Η εν λόγω έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Science», δείχνει ότι το σύστημα που είναι γνωστό ως Κύκνος Χ-1 (Cygnus Χ-1) περιλαμβάνει την πιο κολοσσιαία μαύρη τρύπα αστρικής μάζας που παρατηρήθηκε ποτέ χωρίς τη χρήση βαρυτικών κυμάτων. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας, διεθνής ομάδα αστρονόμων χρησιμοποίησε το Very Long Baseline Array (ένα ραδιοτηλεσκόπιο που αποτελείται από 10 πιάτα ανά τις ΗΠΑ) σε συνδυασμό με μια έξυπνη τεχνική για τη μέτρηση αποστάσεων στο διάστημα. «Σε διάστημα έξι ημερών παρατηρήσαμε μια πλήρη επιστροφή της μαύρης τρύπας και χρησιμοποιήσαμε παρατηρήσεις του ίδιου συστήματος με την ίδια συστοιχία τηλεσκοπίων το 2011», είπε o καθηγητής Μίλερ Τζόουνς. «Αυτή η μέθοδος και οι δικές μας μετρήσεις δείχνουν ότι το σύστημα είναι πιο μακριά από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, με μια μαύρη τρύπα που είναι σημαντικά μεγαλύτερης μάζας». Ένας άλλος εκ των ερευνητών, ο καθηγητής Ίλια Μάντελ, είπε ότι η μάζα αυτής της μαύρης τρύπας είναι τόσο μεγάλη που αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο οι αστρονόμοι θεωρούν ότι σχηματίζονται.