Απειλούν με εμπάργκο όπλων οι ΗΠΑ

Την ώρα που τελειώνουν τα πολεμοφόδια στο Ισραήλ, του έδωσαν προθεσμία ενός μήνα για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
18:54 - 16 Οκτωβρίου 2024

Προθεσμία ενός μήνα για να δώσει τέλος στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έδωσαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση να διακόψουν τη στρατιωτική βοήθεια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, ότι δεν μπορεί να γίνει άλλο αποδεκτή η κατάσταση στην πολύπαθη Λωρίδα.

Μόλις προχθές η «Washington Post» αναρωτιόταν κατά πόσο το Ισραήλ εφαρμόζει τη στρατηγική «παραδοθείτε ή λιμοκτονήστε». Ειδικά το επιτελείο της αντιπροέδρου, Κάμαλα Χάρις, ενόψει των επικείμενων εκλογών, πιέζει για άμεση επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ. Για τον λόγο αυτό η Ουάσιγκτον απαιτεί πλέον από το Τελ Αβίβ να διοχετεύσει την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουν οι ΗΠΑ στη Γάζα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθεί εμπάργκο όπλων. Πέραν της λεκτικής ενημέρωσης, οι ΗΠΑ φέρονται να απέστειλαν και επίσημη γραπτή προειδοποίηση στην ισραηλινή κυβέρνηση. Από το 1946 μέχρι σήμερα το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης βοήθειας από το αμερικανικό κράτος, έχοντας λάβει 287 δισ. δολ., εκ των οποίων τα 206 δισ. δολ. σε όπλα.

Σε αντίθεση με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ δεν ανακοινώνει χρονικό ορίζοντα απεμπλοκής, στον Λίβανο φέρεται να έχει δεσμευτεί ότι θα ολοκληρώσει άμεσα τις επιχειρήσεις. Η δε απάντηση στο Ιράν θα είναι μετρημένη και θα εστιάσει σε στρατιωτικούς στόχους κι όχι πυρηνικά ή την πετρελαϊκή βιομηχανία. Αυτά υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, στη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Μπάιντεν την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post». Η πληροφορία οδήγησε χθες την τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 70 δολάρια/βαρέλι για πρώτη φορά μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν. Το Τελ Αβίβ τη διέψευσε πάντως, αναφέροντας ότι τα αντίποινα θα καθοριστούν αποκλειστικά βάσει των ισραηλινών συμφερόντων.

Δοκιμάζονται οι δυνατότητες

Καθώς όμως τα μέτωπα είναι πλέον τρία, οι δυνατότητες της ισραηλινής πολεμικής μηχανής αρχίζουν και δοκιμάζονται. Σε χθεσινό τους δημοσίευμα οι «Financial Times» κάνουν λόγο για κίνδυνο να μείνει από πυρομαχικά η αεράμυνα του Ισραήλ. Τα εργοστάσια που παράγουν τους πυραύλους «Arrow» δουλεύουν νυχθημερόν, αλλά και πάλι τα αποθέματα αρχίζουν να εξαντλούνται.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να αποστείλουν το σύστημα αεράμυνας THAAD, το οποίο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει τα επόμενα 24ωρα. Διευκρινίστηκε όμως ότι η συστοιχία δεν θα λειτουργεί υπό ισραηλινή διοίκηση αλλά από 100 στελέχη του αμερικανικού στρατού. Επισήμως ειπώθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να μοιραστούν ακόμα την τεχνολογία με άλλο κράτος. Εφόσον όμως βρεθούν να ελέγχουν την αεράμυνα του Ισραήλ, εκ των πραγμάτων αποκτούν ισχυρό μέσο πίεσης στην κυβέρνηση του Τελ Αβίβ.