«Καμπανάκι» για τις 26 φτωχότερες χώρες

Βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση μετά την πανδημία, με την Παγκόσμια Τράπεζα να προειδοποιεί για τη στήριξή τους
17:57 - 15 Οκτώβριος 2024

Νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις 26 φτωχότερες χώρες του κόσμου αποκαλύπτει μια ζοφερή εικόνα για την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Το 40% των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας βρίσκεται σε αυτές τις χώρες, οι οποίες λαμβάνουν το χαμηλότερο επίπεδο διεθνούς βοήθειας από το 2002. Η ανάγκη για οικονομική υποστήριξη αυξάνεται, ενώ η κλιματική αλλαγή, η πολιτική αστάθεια και το αυξανόμενο χρέος τις καθιστούν ακόμη πιο ευάλωτες.

Βασικό σημείο της έκθεσης είναι ότι η οικονομική κατάσταση αυτών των χωρών είναι χειρότερη απ’ ό,τι πριν από την πανδημία της COVID-19. Οι οικονομίες τους έχουν πληγεί σοβαρά, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να έχει μειωθεί έως και 14% την περίοδο 2020-2024. Η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει ότι αυτές οι χώρες πρέπει να επενδύουν το 8% του ΑΕΠ τους ετησίως για να επιτύχουν τους αναπτυξιακούς τους στόχους, κάτι που είναι αδύνατο χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Η Διεθνής Ένωση Ανάπτυξης (IDA) της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει αναδειχθεί ως η κύρια πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης για αυτές τις χώρες, καθώς η διμερής βοήθεια έχει μειωθεί σημαντικά. Το 2022, η εξωτερική βοήθεια έφτασε το χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και 21 χρόνια, τη στιγμή που οι ανάγκες των χωρών αυτών αυξάνονται συνεχώς. Ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Αϊχάν Κόσε, δήλωσε ότι οι χώρες αυτές χρειάζονται επείγουσα στήριξη για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις κρίσεις.

Αυξημένο χρέος

Επιπλέον, οι χώρες αυτές είναι αντιμέτωπες με αυξημένο επίπεδο χρέους, το οποίο αντιστοιχεί στο 72% του ΑΕΠ τους, με μεγάλο μέρος των εσόδων να κατευθύνεται στην αποπληρωμή των τόκων του χρέους. Η υποσαχάρια Αφρική αποτελεί την περιοχή με τις περισσότερες χώρες, όπως η Αιθιοπία, το Τσαντ και η ΛΔ Κονγκό, ενώ στον κατάλογο περιλαμβάνονται και το Αφγανιστάν και η Υεμένη. Οι περισσότερες από τις 26 χώρες βρίσκονται σε χρόνια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εμποδιζόμενες από ένοπλες συγκρούσεις και θεσμική αστάθεια, γεγονός που αποτρέπει τις επενδύσεις και καθιστά δύσκολη την εξαγωγή προϊόντων.