Πάνω από 40 χώρες διατύπωσαν με κοινό ανακοινωθέν τους την πλήρη υποστήριξή τους στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) και απαίτησαν την προστασία των κυανόκρανων, πέντε από τους οποίους τραυματίστηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού. Οι επιθέσεις όμως συνεχίστηκαν και η διοίκηση της UNIFIL ανακοίνωσε ότι το μεσημέρι της Κυριακής ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στο στρατηγείο της.
Από την Πέμπτη έχει αναφερθεί ο τραυματισμός τουλάχιστον πέντε κυανόκρανων. Δεκάδες τραυματίες διασώστες αναφέρει και ο Ερυθρός Σταυρός, τα στελέχη του οποίου συχνά δρουν σε συντονισμό με τους κυανόκρανους.
«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ»
Τα περίπου 10.000 στελέχη της ειρηνευτικής δύναμης προέρχονται από 50 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με 131 στελέχη. Πολυπληθέστερη είναι η ιταλική αποστολή με περισσότερα από 1.000 στελέχη. Χθες το απόγευμα η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, του τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο να δέχεται επίθεση η UNIFIL από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ» και ζήτησε άμεση αποκλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων.
Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου «παρότρυνε τον ΟΗΕ να απομακρύνει τις δυνάμεις της ειρηνευτικής δύναμης UNIFIL από τις περιοχές των μαχών εντός του Λιβάνου», υποστηρίζοντας ότι η παρουσία τους στην περιοχή τούς καθιστά ομήρους της Χεζμπολάχ. Ο δε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των κυανόκρανων.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο, αν και εορταζόταν η ιερή ημέρα του εβραϊκού ημερολογίου, το Γιομ Κιπούρ. Ο ισραηλινός στρατός διέταξε κατοίκους σε δεκάδες χωριά του νοτίου Λιβάνου να εγκαταλείψουν τις περιοχές βορείως του ποταμού Αουάλι, καθώς κλιμακώνονται οι επιθέσεις στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πάνω από 300 βλήματα προς το Ισραήλ.
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ…
Εκπρόσωποι της οργάνωσης διέψευδαν χθες δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο ότι η Χαμάς πίεσε τη σιιτική οργάνωση και το Ιράν να συμμετάσχουν ενεργά στις επιθέσεις της πριν από έναν χρόνο. Σε αντίστοιχη διάψευση προχώρησε και η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ. Δημοσιεύματα των εφημερίδων «New York Times» και «Wall Street Journal» αναφέρουν ότι στις σήραγγες της Χαμάς βρέθηκαν πρακτικά συναντήσεών της, με λεπτομερή καταγραφή του σχεδιασμού της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Από αυτά προκύπτει η προσπάθεια του Γιαχία Σινουάρ, σημερινού ηγέτη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, να πείσει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να λάβουν μέρος στην επιχείρηση.
Ιρανοί αξιωματούχοι υπενθυμίζουν ότι «αξιωματούχοι της Χαμάς στην Ντόχα έχουν ανακοινώσει ότι δεν είχαν οποιαδήποτε πληροφόρηση και μόνον ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στη Γάζα ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την απόφαση και τη διεύθυνση της επιχείρησης», προσθέτοντας ότι «οποιοσδήποτε ισχυρισμός αποσκοπεί να συνδέσει μερικώς ή πλήρως την επιχείρηση με το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ είναι άκυρος και προέρχεται από παραποιημένα έγγραφα».