Στους εμπνευστές των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Φυσικής. Ο Βρετανοκαναδός Τζον Χόπφιλντ και ο Αμερικανός Τζέφρι Χίντον βραβεύτηκαν για το πρωτοποριακό (τη δεκαετία του ’80) έργο τους σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των νευρωνικών δικτύων στον ανθρώπινο εγκέφαλο. «Χρησιμοποίησαν τα εργαλεία της Φυσικής για να αναπτύξουν μεθόδους που βρίσκονται στη βάση των σημερινών ισχυρών συστημάτων αυτόματης εκμάθησης», αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής του βραβείου.
Οι βραβευθέντες χρησιμοποίησαν θεμελιώδεις έννοιες στατιστικής Φυσικής για να συλλάβουν τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, που λειτουργούν σαν συνδυαστικές μνήμες και βρίσκουν πρότυπα σε μεγάλα σύνολα δεδομένων, αντλώντας έμπνευση από τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Ο 91χρονος Χόπφιλντ είναι ομότιμος καθηγητής στο Πρίνστον. Τη δεκαετία του ’80 εστίασε την έρευνά του στις διαδικασίες μέσω των οποίων ο εγκέφαλος αποθηκεύει και αναπαράγει συγκεκριμένα μοτίβα. Το νευρωνικό δίκτυο που ανέπτυξε το 1982 χρησιμοποιείται και σήμερα και αποκαλείται «δίκτυο Χόπφιλντ».
Από την πλευρά του, ο αποκαλούμενος και «νονός της ΑΙ», 76χρονος Χίντον, υποστήριξε ότι η ΑΙ «θα έχει υπέροχες συνέπειες σε πολλά πεδία, όπως για παράδειγμα η ιατρική, αλλά θα πρέπει να ανησυχούμε και για αρνητικές συνέπειες – κυρίως τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός ελέγχου». Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο πρόσφατα παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της Google για να μπορεί να μιλάει ελεύθερα για την τεχνητή νοημοσύνη.
Προειδοποίησε ότι οι συνέπειες «θα είναι αντίστοιχου μεγέθους με τη Βιομηχανική Επανάσταση», μόνο που αντί οι μηχανές «να ξεπεράσουν τους ανθρώπους σε φυσική δύναμη, θα τους ξεπεράσουν σε νοητικές δυνατότητες», επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε την εμπειρία πώς είναι να υπάρχει κάτι εξυπνότερο από εμάς».