«Επετειακό» σφυροκόπημα και οδύνη

Πένθησε το Ισραήλ τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου - Τα μηνύματα Νετανιάχου για συνέχεια του πολέμου, οι επιθέσεις εντός της χώρας και η διεθνής ανησυχία
19:07 - 8 Οκτωβρίου 2024

Στη μαύρη επέτειο ενός χρόνου από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η χώρα και οι πολίτες της βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες μίας από τις πιο φονικές και δραματικές στιγμές στην ιστορία τους. Στις 7 Οκτωβρίου 2023 οι μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν μία άνευ προηγουμένου επίθεση, σκοτώνοντας πάνω από 1.200 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν άμαχοι. Η ημέρα αυτή σημάδεψε την αρχή ενός πολέμου, που έχει φέρει αναστάτωση στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους και ανθρώπινα δράματα που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εστιάζουν τώρα στους βόρειους τομείς, όπου η Χεζμπολάχ έχει αυξήσει τις επιθέσεις της, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να νικήσει τους «εχθρούς» της χώρας του και να φέρει πίσω τους ομήρους, δηλώνοντας ότι ο επακόλουθος «πόλεμος της αναγέννησης» θα τελειώσει μόνο όταν ολοκληρωθούν οι στόχοι του Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι χθες μπαράζ από ρουκέτες προερχόμενες από τους Χούθι έπληξαν το βόρειο και κεντρικό Ισραήλ, ενώ εκατοντάδες ακόμα εξαπολύθηκαν από τη Χεζμπολάχ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε διάγγελμά του αναφέρθηκε στην τραγωδία που σημειώθηκε πριν από έναν χρόνο και στη σημασία της συλλογικής αντίστασης και του αγώνα κατά των αντιπάλων του Ισραήλ. Η ικανότητα του ισραηλινού στρατού να ανακτήσει τον έλεγχο και να προστατεύσει τους πολίτες αναδείχθηκε ως κεντρικό θέμα στην ομιλία του.

Στη Ρεΐμ η μνήμη των θυμάτων της Χαμάς τηρήθηκε με σιγή ενός λεπτού και οι οικογένειες των θυμάτων συγκεντρώθηκαν σε μια ατμόσφαιρα πένθους. Οι ήχοι της μουσικής που έπαιζε κατά την επίθεση επανήλθαν στη μνήμη των παρισταμένων, υπενθυμίζοντας την οδυνηρή πραγματικότητα της ημέρας εκείνης. Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ιτσχάκ Χέρτζογκ και άλλοι αξιωματούχοι παρευρέθησαν στις τελετές για να τιμήσουν τα θύματα και να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στις οικογένειες που υπέφεραν.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στη Γάζα συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία και θλίψη. Μετά τις τελευταίες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 42.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές Αρχές. Αυτή η αριθμητική καταγραφή περιλαμβάνει στρατιώτες και πολίτες, υπογραμμίζοντας τη διάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή. Οι επιθέσεις αυτές προκαλούν διεθνείς ανησυχίες για τις συνέπειες και τη μακροχρόνια αστάθεια που οι εν λόγω συγκρούσεις μπορούν να επιφέρουν.

Στην κλίμακα των διεθνών σχέσεων οι ανησυχίες μεγαλώνουν, καθώς η Χεζμπολάχ, με υποστήριξη από το Ιράν, ενισχύει τη θέση της, απειλώντας περαιτέρω την περιοχή. Οι τελευταίες δηλώσεις της Χεζμπολάχ αναδεικνύουν την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αγώνα της κατά του Ισραήλ, καταγγέλλοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ως υπεύθυνους για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και στον Λίβανο.

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα ο ΟΗΕ επισημαίνει την ανθρωπιστική καταστροφή που έχει προκληθεί, καλώντας τα κράτη-μέλη να συμβάλουν στην αποκατάσταση της ειρήνης και του ανθρωπιστικού δικαίου. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και προγραμματισμένη ανθρωπιστική βοήθεια, επισημαίνοντας την υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να στηρίξει τους αθώους πολίτες που πλήττονται.

Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου τουλάχιστον 127 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στις ΗΠΑ. Αυτό έχει καταστήσει τον περασμένο χρόνο τη φονικότερη περίοδο για τους δημοσιογράφους που έχει καταγραφεί από τότε που η επιτροπή ξεκίνησε να κρατάει αρχεία, το 1992.

Στήριξη στον ισραηλινό λαό από την ελληνική κυβέρνηση

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα αγγλικά εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον λαό του Ισραήλ, με αφορμή τον έναν χρόνο από την αποτρόπαια δολοφονική επίθεση της Χαμάς κατά άοπλων Ισραηλινών, αρκετοί εκ των οποίων κρατούνται ως όμηροι. «Δεν ξεχνάμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο λαός του οποίου έχει δικαίωμα να ζει με ασφάλεια», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έναν χρόνο μετά τα φρικτά τρομοκρατικά χτυπήματα της 7ης Οκτωβρίου, δεν ξεχνάμε. Επαναλαμβάνουμε επίσης την έκκλησή μας για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων». Αναφερόμενος δε στον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή ο κ. Μητσοτάκης συστήνει αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας ότι «πρέπει όλοι να έχουν ευκαιρία για ειρήνη και ασφάλεια με αρχή την επίτευξη εκεχειρίας».