Στην επέτειο της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ο πόλεμος δεν συνεχίζεται μόνο, αλλά καλύπτει όλη τη Μέση Ανατολή, απειλώντας να εμπλέξει ακόμα και πυρηνικά οπλοστάσια. Αναμένοντας την απάντηση του Ισραήλ στο πυραυλικό χτύπημα της προηγούμενης εβδομάδας, το ιρανικό καθεστώς ακύρωσε όλες τις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια από τις 9.00 το βράδυ μέχρι τις 6.00 σήμερα τα ξημερώματα. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προανήγγειλε χτύπημα κατά του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε υποχρέωση να απαντήσουμε».
Αναλυτές προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο να πληγούν ακόμα και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, κάτι το οποίο προτείνει ο πρώην πρόεδρος Τραμπ. Σε χθεσινό της δημοσίευμα η «Washington Post» αναφέρει έναν άλλο κίνδυνο: το να επιχειρήσει το Ιράν να επισπεύσει την πυρηνική προετοιμασία, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται σπασμωδικές ενέργειες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι απαιτούνται μήνες αν όχι έτος για να δημιουργηθεί βόμβα ικανή να σταθεί στους πυραύλους που το Ιράν διαθέτει. Αν όμως το καθεστώς της Τεχεράνης νιώσει ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, ενδέχεται να τα παίξει όλα για όλα.
Ένταση με συμμάχους
Προβληματισμό δημιουργεί, επίσης, η αυξανόμενη ένταση του Ισραήλ με παραδοσιακούς του συμμάχους, όπως η Γαλλία. Ο πρόεδρος Μακρόν υποστήριξε ότι δεν είναι συνεπές να ζητάμε κατάπαυση του πυρός και ταυτόχρονα να προμηθεύουμε στρατιωτικό υλικό που χρησιμοποιείται στις μάχες. Δήλωση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Νετανιάχου, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση ως επίθεση κατά του δικαιώματος του Ισραήλ να αμυνθεί.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της Γαλλίας ότι παραμένει σύμμαχος του Ισραήλ, η διπλωματική κρίση καταδεικνύει βαθύτερη διαφωνία, στο βάθος της οποίας υπάρχουν οι ΗΠΑ, που συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτικό υλικό στο Τελ Αβίβ. Ο Μακρόν κατηγόρησε έμμεσα τις ΗΠΑ για διπροσωπία, προειδοποιώντας ότι δεν μπορούμε να προωθούμε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και ταυτόχρονα να υποστηρίζουμε την προμήθεια όπλων. Σε συνέντευξη που είχε ήδη μαγνητοσκοπηθεί και δόθηκε χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα, η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα χαλαρώσουν τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός και θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στο Ισραήλ.
Συνεχίζονται οι μάχες
Τη νύχτα του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής η Βηρυτός συγκλονίστηκε από τις ισχυρότερες μέχρι τώρα εκρήξεις. Στήλες φωτιάς με ερυθρό και λευκό χρώμα ήταν ορατές για περίπου 30 λεπτά σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Σκληρές μάχες διεξάγονται στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε το κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολάχ Χαντέρ Αλί Ταουίλ, κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Κφαρκέλα του Λιβάνου. Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει ότι μετά τους βομβαρδισμούς της Παρασκευής έχει χαθεί η επαφή με τον Σάγιεντ Χασέμ Σαφιεντίν, που ακουγόταν ως πιθανός διάδοχος του Νασράλα. Πιθανό θεωρείται, επίσης, να έχει σκοτωθεί στη Βηρυτό ο Ιρανός επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, Εσμαήλ Κανί.
Στη Γάζα πυραυλική επίθεση του Ισραήλ σε τζαμί όπου είχαν καταφύγει άμαχοι, είχε απολογισμό 24 νεκρούς και 93 τραυματίες. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι μεταξύ τους υπήρχαν μαχητές της Χαμάς. Στο Ισραήλ μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και άλλοι 8 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση ενόπλου στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της Μπερ Σεβά, στον νότο.
Ανησυχία αλλά και μηνύματα για τις εξελίξεις
Τη μεγάλη ανησυχία του για κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον καθιερωμένο εβδομαδιαίο απολογισμό εκφράζοντας φόβους για περαιτέρω αποσταθεροποίηση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος. «Αναμφίβολα, αυτό που “σφράγισε” αυτή την εβδομάδα ήταν η σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και η αύξηση των απειλών για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η κατάσταση στον Λίβανο έχει επιδεινωθεί σημαντικά, ενώ είδαμε μεγάλη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, επίθεση την οποία η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Στηρίζουμε τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια, το οποίο επλήγη βάναυσα πριν από έναν χρόνο – με την αποτρόπαια επίθεση της Χαμάς σε βάρος εκατοντάδων Ισραηλινών πολιτών», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο θλιβερός κατάλογος των νεκρών έναν χρόνο μετά…
Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, στη μεγαλύτερη αστοχία στην ιστορία των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας. Σκοτώθηκαν 695 Ισραηλινοί πολίτες, μεταξύ τους 38 παιδιά, 71 αλλοδαποί και 373 στρατιώτες. Προέκυψαν, επίσης, 251 όμηροι, τους οποίους μαχητές της Χαμάς μετέφεραν στη Λωρίδα της Γάζας. Εξ αυτών σήμερα έχουν απελευθερωθεί 117 και εκτιμάται ότι 97 παραμένουν στη Γάζα, χωρίς να είναι σαφές πόσοι είναι ζωντανοί.
Η εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, που ακολούθησε, έχει μέχρι σήμερα απολογισμό 41.870 νεκρούς και 97.166 τραυματίες. Έκθεση της Oxfam εκτιμά ότι μεταξύ των νεκρών είναι 6.000 γυναίκες και 11.000 παιδιά, ενώ 25.000 παιδιά έχουν μείνει ορφανά. Την ημέρα της επίθεσης εκτιμάται ότι υπήρχαν 35.000 μαχητές της Χαμάς, από τους οποίους υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί 15.000. Στον Λίβανο υπάρχουν 2.036 νεκροί και 9.662 τραυματίες – οι περισσότεροι τις τελευταίες εβδομάδες.