Βαθμολογία «διαγωγής» στα σχολεία της Ιταλίας

Επαναφορά της αξιολόγησης της «διαγωγής» των μαθητών - Ποιοι θα χάνουν τη χρονιά
20:49 - 3 Οκτώβριος 2024

Μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Ιταλία, με πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας, Τζουζέπε Βαλντιτάρα, προκαλεί έντονες αντιδράσεις λόγω της επαναφοράς της αξιολόγησης της «διαγωγής» των μαθητών. Η μεταρρύθμιση, που ψηφίστηκε από το ιταλικό Κοινοβούλιο, στοχεύει στην αντιμετώπιση της βίας και της ασεβούς συμπεριφοράς στα σχολεία ενισχύοντας την πειθαρχία και την ευθύνη των μαθητών.

Η διαγωγή των μαθητών γυμνασίου και λυκείου θα αξιολογείται πλέον σε κλίμακα από το ένα έως το δέκα με βάση το έξι. Όποιος δεν πετυχαίνει αυτό το όριο θα επαναλαμβάνει τη χρονιά. Επιπλέον, μαθητές με χαμηλή διαγωγή, ακόμη και αν δεν επαναλάβουν την τάξη, θα είναι υποχρεωμένοι να γράψουν εργασία σχετική με την κοινωνική συμπεριφορά και τους κανόνες που προωθούν τη συμβίωση των πολιτών. Αν αυτή κριθεί ανεπαρκής, ο μαθητής θα απορρίπτεται. Με τον τρόπο αυτό, η μεταρρύθμιση στοχεύει στην εκπαίδευση των μαθητών για πολιτισμένη συνύπαρξη.

Πέρα από την αξιολόγηση της διαγωγής, η νέα νομοθεσία επιβάλλει αυστηρές ποινές σε γονείς και μαθητές που εμπλέκονται σε βίαιες πράξεις ή καταστροφές στο σχολείο. Οι κυρώσεις, που μπορεί να φτάσουν έως και τις 10.000 ευρώ, θα επιβάλλονται από δικαστή και θα αποσκοπούν στη μείωση της βίας και των βανδαλισμών εντός των σχολικών μονάδων.

Η απόφαση αυτή έχει διχάσει την κοινή γνώμη. Ορισμένοι τη θεωρούν ένα απαραίτητο βήμα για την αναβάθμιση του σχολικού συστήματος και την αποκατάσταση του κύρους των εκπαιδευτικών, ενώ άλλοι την επικρίνουν ως αναχρονιστική και καταπιεστική. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά θα δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου, όπου η πειθαρχία θα επιβάλλεται με απειλές αντί να προωθείται ο αλληλοσεβασμός.

Αίσθηση προκάλεσε και το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας «Bild» που υπενθυμίζει ότι η αξιολόγηση της διαγωγής είχε υιοθετηθεί αρχικά από το καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι. Αν και το μέτρο παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τη δεκαετία του 1970, η ιστορική αυτή σύνδεση εγείρει ανησυχίες για την πιθανή επιστροφή σε αυταρχικές πρακτικές παρά τις διαφορετικές σημερινές συνθήκες.