Η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται σε διαβούλευση με τον Λευκό Οίκο σχετικά με τα αντίποινα για τις πυραυλικές επιθέσεις που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν. Επικαλούμενος Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε σε καταφύγιο στα έγκατα βουνού κοντά στην Ιερουσαλήμ και εξέτασε διάφορες επιλογές: βομβαρδισμό πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, θέσεων αεράμυνας ή στοχευμένες δολοφονίες.
Ακολούθησε διαβούλευση με την κυβέρνηση του Μπάιντεν, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός, λόγω πιθανών στρατηγικών επιπλοκών που θα μπορούσαν να έχουν τα αντίποινα – για παράδειγμα σε σχέση με τη Ρωσία. Από την πλευρά της Ουάσινγκτον, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι κατέστη σαφές στο Τελ Αβίβ ότι η απάντηση έχει την αμερικανική υποστήριξη αλλά πρέπει να είναι «μετριασμένη».
Χθες ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ένα χτύπημα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και ότι η απάντηση θα πρέπει να υπακούει στην αρχή της αναλογικότητας.
Προετοιμασμένοι
Η επίθεση του Ιράν ήταν μαζική και περιλάμβανε υπερηχητικούς πυραύλους. Η ισραηλινή αεράμυνα παραβιάστηκε αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, πιθανότατα επειδή οι Ισραηλινοί, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, κατάφεραν να εστιάσουν στα επικίνδυνα πλήγματα και να επιτρέψουν να περάσουν τα πιο ακίνδυνα. Με τους πολίτες στα καταφύγια, το μόνο αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν μερικά κατεστραμμένα σπίτια, μερικοί ελαφρά τραυματίες και η παράπλευρη απώλεια ενός Παλαιστινίου, στη Δυτική Όχθη.
Τον Απρίλιο, όταν το Ισραήλ είχε δεχθεί μια πιο ήπια επίθεση από το Ιράν, απάντησε βομβαρδίζοντας συστοιχία αεράμυνας S-300, χωρίς η ιρανική αεράμυνα να αναχαιτίσει τους εισερχόμενους πυραύλους. «Αυτό μπορεί να επαναληφθεί ανά πάσα στιγμή», προειδοποίησε τότε το Τελ Αβίβ, που δείχνει να έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα. Το ερώτημα είναι πώς θα το αξιοποιήσει.
Αφού πέτυχε συντριπτικά πλήγματα σε Χαμάς και Χεζμπολάχ, τους σημαντικότερους συμμάχους του Ιράν στην περιοχή, τώρα έχει την ευκαιρία να πλήξει την ιρανική επικράτεια. Ως υπέρτατος στόχος παρουσιάζεται η ανατροπή του καθεστώτος των αγιατολάδων, κάτι που ανέφερε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο πρόσφατο μήνυμά του προς τους πολίτες του Ιράν.
Οικονομική ασφυξία
Αυτό θα μπορούσε να επιδιωχθεί μέσω της οικονομικής ασφυξίας που θα προκαλούσε ένα πλήγμα στις πετρελαϊκές του εγκαταστάσεις. Πλην όμως το ιρανικό καθεστώς έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή απέναντι στις κυρώσεις της Δύσης, με μόνο αποτέλεσμα να υποφέρει ο ιρανικός λαός. Ένα δεύτερο μειονέκτημα είναι οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, με εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου. Επιπλέον κάτι τέτοιο θα ωφελούσε τη Ρωσία κι άρα σίγουρα δεν το επιθυμούν οι ΗΠΑ.
Τα πυρηνικά
Μια άλλη επιλογή είναι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στο οποίο αναφέρθηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η επίθεση κατά των εξαιρετικά προστατευμένων εγκαταστάσεων από αέρος προϋποθέτει να τεθούν εκτός λειτουργίας θέσεις αεράμυνας. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να επιχειρηθούν δράσεις δολιοφθοράς. Το μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι δεν αποσταθεροποιεί άμεσα το καθεστώς.
Αντιθέτως το καθεστώς θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν δολοφονίες ανώτατων αξιωματούχων – ειδικά εφόσον αυτές σκορπίσουν τον φόβο στις γραμμές της ηγεσίας του καθεστώτος. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι βρίσκονται από το βράδυ της Τρίτης σε κρησφύγετα, αλλά προφανώς δεν γίνεται να παραμείνουν εκεί για καιρό. Χθες ανακοινώθηκε ότι την Παρασκευή θα γίνει στην Τεχεράνη δημόσια τελετή για τον Νασράλα, όπου θα παραστεί και ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.