Ιστορία έγραψε ένας νέος 21 ετών, καθώς πρόκειται για τον πρώτο τριαθλητή με σύνδρομο Down. Ο Κρις Νίκιτς, ο οποίος μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών δεν περπατούσε, κατόρθωσε να ολοκληρώσει τον αγώνα «lronman», που περιλαμβάνει 180 χιλιόμετρα ποδήλατο, 3,8 χιλιόμετρα κολύμπι και 42,2 χιλιόμετρα τρέξιμο. Ο 21χρονος ολοκλήρωσε τη διαδρομή στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, σε 16 ώρες, 49 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα. Ο Νίκιτς κατόρθωσε να αποδείξει πως, όταν υπάρχει θέληση, τίποτα δεν είναι αδύνατο. Βάζοντας την προπόνηση στην καθημερινότητά του, επιθυμούσε μόνο να γίνεται λίγο καλύτερος κάθε μέρα. Αυτό το «λίγο» μεταφραζόταν σε 1%, σε κανόνα και μεθοδολογία που ανέπτυξε και εφάρμοσε με τον πατέρα του, Νικ. Τα υπόλοιπα ήταν αποτέλεσμα θέλησης, αυταπάρνησης, αυτοπεποίθησης και απροθυμίας να συμβιβαστεί με τη ζωή που του επέβαλαν εκείνοι που πιστεύουν ακόμη ότι παιδιά με σύνδρομο Down ή άτομα με άλλες ειδικές ανάγκες δεν δικαιούνται να ονειρεύονται. Άνθρωποι που πασχίζουν να αποδείξουν κάθε μέρα πως είναι φυσιολογικοί.
Στο… σφυρί η χρυσή εποχή της εξερεύνησης του διαστήματος
Μια σπάνια φωτογραφία του Αμερικάνου αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ στην επιφάνεια της Σελήνης συγκαταλέγεται στις χιλιάδες φωτογραφίες από το διάστημα που ανήκουν σε μια συλλογή η οποία δημοπρατήθηκε από τον Οίκο Christie’s. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, οι περισσότερες από 2.400 φωτογραφίες καταγράφουν τη «χρυσή εποχή της εξερεύνησης τω διαστήματος» και είναι η πλουσιότερη συλλογή του είδους που βγαίνει στο σφυρί. Η συλλογή «Ταξίδι σε έναν άλλο κόσμο», την επιμέλεια της οποίας επί δεκαετίες είχε ο ιδιώτης συλλέκτης Βίκτορ Μάρτιν Μαλμπάρετ, είναι ένας συνδυασμός εμβληματικών φωτογραφιών και άλλων τις οποίες την εποχή εκείνη δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα η NASA. Η φωτογραφία της συλλογής που ξεχωρίζει είναι μια ακυκλοφόρητη του Νιλ Άρμστρονγκ, η οποία είχε ληφθεί στη διάρκεια της αποστολής του ΑροΙΙο 11, το 1969, όταν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε πόδι στη Σελήνη. Την εποχή εκείνη καμία από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA δεν ήταν του Άρμστρονγκ, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τη φωτογράφηση. Η δημοπρασία συγκέντρωσε περισσότερες από 1.560.000 λίρες (2.100.000 δολάρια).
Μήνυμα διαβάστηκε 110 χρόνια αργότερα
Ένα μήνυμα που χάθηκε από ένα ταχυδρομικό περιστέρι περίμενε 110 χρόνια για να διαβαστεί! Το γράμμα βρέθηκε σε ένα χωράφι από ένα ζευγάρι που έκανε πεζοπορία στην Ίνγκερσχαϊμ, στη βορειοανατολική Γαλλία. Πρόκειται για μήνυμα που έστειλε ένας Γερμανός αξιωματικός του στρατού σε έναν άλλο το 1910, όταν η περιοχή ήταν ακόμη μέρος της Γερμανίας, σύμφωνα με την Ντομινίκ Ζαρντί, επιμελήτρια του μουσείου Linge Memorial. Η Ζαρντί είπε ότι το μήνυμα ήταν διπλωμένο μέσα σε μα μικρή κάψουλα αλουμινίου και το κείμενο είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Ένας Γερμανός φίλος της Ζαρντί, από τον οποίο ζήτησε να μεταφράσει το μήνυμα, είπε ότι ο αξιωματικός, o οποίος βρισκόταν στην πόλη Κολμάρ, αναφέρεται σε γερμανικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η Γαλλία παρέδωσε την Ίνγκερσχαϊμ και τη γύρω περιοχή στη Γερμανία το 1871 μετά τον Γαλλογερμανικό πόλεμο, αλλά το έδαφος άλλαξε τα χέρια ξανά το 1918 με τη νίκη των συμμάχων στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το «Πνεύμα του ρόδου» κόστισε 22.500.000 €
Αντί ποσού που αγγίζει τα 22.500.000 ευρώ (26.60.000 δολάρια) πωλήθηκε το σπάνιο ροζ διαμάντι που φέρει το όνομα «Πνεύμα του ρόδου», σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Γενεύη. Το διαμάντι των 14,83 καρατίων είχε εντοπιστεί προ τριών ετών σε ορυχείο της Ρωσίας, ενώ πήρε το όνομά του από το διάσημο ρωσικό μπαλέτο του 1911. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ροζ διαμάντια που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια.
Συλλέκτες πολύτιμων πετραδιών συχνά ξοδεύουν ασύλληπτα ποσά προκειμένου να αποκτήσουν ένα σπάνιο διαμάντι. Το παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης διαμαντιού ή κοσμήματος σε δημοπρασία σημειώθηκε το 2017. Το σπάνιο ροζ διαμάντι «Pink Star» των 59,60 καρατίων, πωλήθηκε αντί 71.200.000 δολαρίων (περίπου 60.000.000 ευρώ) σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ. Τον Μάιο του 2016, το μπλε διαμάντι «Oppenheimer» είχε πουληθεί αντί 57.7400.000 δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Γενεύη. Σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, τον Νοέμβριο 2015, επίσης στη Γενεύη, ένα μπλε διαμάντι 12,03 καρατίων, το «Blue Moon», είχε πωληθεί αντί 48.400.000 δολαρίων σε έναν μεγιστάνα του Χονγκ Κονγκ.