Κατάπαυση του πυρός, και μάλιστα με τη σφραγίδα της εγγυήτριας Ρωσίας, ήταν η κατάληξη της εικοσιτετράωρης σύγκρουσης του στρατού του Αζερμπαϊτζάν με τους Αρμένιους αυτονομιστές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η σύρραξη στην πολύπαθη περιοχή του νότιου Καυκάσου, η οποία γίνεται κάθε τόσο επίκεντρο μίας από τις μακροβιότερες συγκρούσεις στον κόσμο, ξέσπασε προχθές και έληξε χθες με τη συμφωνία εκεχειρίας και αφοπλισμού των Αρμένιων αυτονομιστών της περιοχής.
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως κομμάτι του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ελέγχεται επί τρεις δεκαετίες από αυτονομιστές της γειτονικής Αρμενίας, γνώρισε μαύρες μέρες το 2020, κατά την τελευταία μεγάλη σύρραξη στην περιοχή, που διήρκεσε έξι εβδομάδες και είχε χιλιάδες θύματα.
Οι εχθροπραξίες είχαν λήξει τότε με την παρέμβαση της Ρωσίας ως εγγυήτριας της ειρηνευτικής συμφωνίας. Όσο για την αντιπαλότητα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, χρονολογείται εδώ και σαράντα χρόνια, από τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν κατά τις δεκαετίες του ’80 και ’90.
Στον θύλακα, ο οποίος μετά την πτώση της ΕΣΣΔ αποτελεί ανοιχτή πληγή στην περιοχή, αφού δεν έχει επιτύχει τη διεθνή αναγνώριση της αυτονομίας του, ζουν γύρω στις 120.000 Αρμένιοι.
Στα αιτήματα της χθεσινής ειρηνευτικής συμφωνίας, που έγιναν αποδεκτά από τις δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συγκαταλέγεται ο πλήρης αφοπλισμός των Αρμένιων αυτονομιστών της περιοχής. Ωστόσο οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με το Μπακού, που έχει ζητήσει πλην της εκεχειρίας τη διάλυση του καθεστώτος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θα κριθούν κατά τις συνομιλίες που ξεκινούν σήμερα.
Οι συνομιλίες με παρούσα τη ρωσική ειρηνευτική δύναμη, που εγγυάται την προστασία των αμάχων, θα διεξαχθούν στην πόλη Γιεβλάκ του Αζερμπαϊτζάν, εκατό χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας του Καραμπάχ, την οποία οι Αρμένιοι αποκαλούν Στεπάνεκερτ.
Ανησυχίες προκαλεί η στάση που θα τηρήσει η Αρμενία κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ήδη από προχθές στη χώρα σημειώθηκαν διαδηλώσεις εναντίον του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, με βασικό αίτημα την παραίτηση του «προδότη που άφησε έκθετους τους Αρμένιους αδελφούς στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».
Αν και η Αρμενία, κατά δήλωση του πρωθυπουργού της, «δεν συμμετείχε στη σύνταξη του κειμένου», πολλοί Αρμένιοι διαπνέονται από αντιρωσικό μένος και θεωρούν τον Πασινιάν εγκάθετο του Κρεμλίνου.