Διαβήτης από επεξεργασμένες τροφές

16:35 - 17 Σεπτεμβρίου 2024

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 παρουσιάζουν τα άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του University College London σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Imperial College του Λονδίνου. Οι ερευνητές εξέτασαν 311.892 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, παρακολουθώντας τα για 11 χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αύξηση της ποσότητας των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων κατά 10% συνδέεται με αύξηση 17% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τα τρόφιμα που συνδέονται με υψηλό κίνδυνο περιλαμβάνουν αλμυρά σνακ, επεξεργασμένα κρέατα, έτοιμα γεύματα και ζαχαρούχα ποτά. Αντιθέτως, άλλες κατηγορίες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, όπως ψωμί, δημητριακά, γλυκά και φυτικές εναλλακτικές λύσεις, συνδέονται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ειδικότερα, η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αυγά, γάλα και φρούτα, καθώς και τροφίμων με επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά, μείωσε τον κίνδυνο κατά 14%.