Σχολεία-καταφύγια αμάχων ή της Χαμάς;

Αεροπορικές επιδρομές χωρίς τέλος στη Γάζα - Για θύματα-παιδιά μιλούν οι Παλαιστίνοι, «ανθρώπινες ασπίδες» καταγγέλλει το Ισραήλ
18:25 - 16 Σεπτεμβρίου 2024

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι επιθέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Μια νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, σε σχολείο στη Γάζα που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκτοπισμένους. Η Πολιτική Προστασία της Γάζας ανέφερε ότι τα θύματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια του σχολείου Σουχάντα αλ Ζεϊτούν, το οποίο βομβαρδίστηκε με δύο πυραύλους, ενώ υπήρξαν αρκετοί τραυματίες. Ο ισραηλινός στρατός υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, ισχυριζόμενος ότι στόχευε μαχητές της Χαμάς που χρησιμοποιούσαν το σχολείο για να σχεδιάσουν επιθέσεις.

«Στόχος οι τρομοκράτες»

Τους τελευταίους μήνες, το Ισραήλ έχει επιτεθεί σε αρκετά σχολεία που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι κρύβεται πίσω από αμάχους. Η Χαμάς αρνείται τους ισχυρισμούς, ενώ η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων παραμένει έντονη. Την περασμένη Τετάρτη, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε άλλη ισραηλινή επιδρομή σε σχολείο που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ, με τον στρατό να ισχυρίζεται και πάλι ότι στόχος ήταν «τρομοκράτες».

Οι εντάσεις δεν τελειώνουν εκεί, αφού την Κυριακή πύραυλος που εκτοξεύθηκε προς το κεντρικό Ισραήλ από την Υεμένη κατέπεσε σε μη κατοικημένη περιοχή, χωρίς να προκαλέσει θύματα. Λίγο νωρίτερα, είχαν ηχήσει σειρήνες που προειδοποιούσαν για επικείμενη αεροπορική επιδρομή στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ και οι κάτοικοι έσπευσαν να προστατευθούν σε καταφύγια. Στην περιοχή ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις, οι οποίες οφείλονταν στα συστήματα αναχαίτισης πυραύλων.

Κυρώσεις κατά Ιράν

Σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, η ένταση συνεχίζεται και στην παγκόσμια σκηνή, με το Ιράν να βρίσκεται στο επίκεντρο κυρώσεων από ΗΠΑ και Ευρώπη, έπειτα από φερόμενη προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Δύσης. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αρακτσί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αλλά όχι υπό απειλές ή πιέσεις.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ΕΕ, διά στόματος Ζοζέπ Μπορέλ, εξετάζει νέες κυρώσεις κατά ιρανικών αερομεταφορέων, με την Iran Air να βρίσκεται στο στόχαστρο λόγω των κατηγοριών ότι το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με πυραύλους για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Αρακτσί αρνήθηκε ότι το Ιράν έχει προμηθεύσει πυραύλους στη Ρωσία και κατηγόρησε τη Δύση ότι οι κυρώσεις δεν θα λύσουν τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις. Οι κυρώσεις αφορούν τον ιρανικό αεροπορικό κλάδο και έρχονται ως απάντηση στην υποτιθέμενη εμπλοκή του Ιράν στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας.