Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ξεκινά στη Νέα Υόρκη την Κυριακή, θα συνεχιστεί η συζήτηση μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας αν θα επιτραπούν πλήγματα βαθιά στη ρωσική επικράτεια με όπλα που της έχουν δωρίσει. Την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ. Μετά τη συνάντηση δεν αναφέρθηκε κάποια εξέλιξη επί του θέματος. Ο Στάρμερ δήλωσε όμως ότι προτεραιότητα του προέδρου των ΗΠΑ είναι «να αποφευχθεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος».
Βρετανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται λιγότερο διστακτικοί, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία δεν θα καταφέρει να αμυνθεί αποτελεσματικά εάν δεν μπορεί να πλήξει τα σημεία από τα οποία δέχεται επιθέσεις. Εκτιμούν δε ότι η αντίδραση της Μόσχας δεν πρόκειται να είναι έντονη, καθώς έχουν πειστεί ότι η Ρωσία θα αποφύγει με κάθε τρόπο μια απευθείας αντιπαράθεση με ευρωπαϊκές δυνάμεις. Σύμφωνα με τη «Sunday Times», ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και πέντε πρώην υπουργοί Άμυνας της Μ. Βρετανίας έχουν παροτρύνει τον Στάρμερ να δώσει το «πράσινο φως».
Οι Αμερικανοί θεωρούν, πάντως, τη συζήτηση περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική, καθώς επισημαίνουν ότι το απόθεμα όπλων μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας (πύραυλοι ATACMS, Storm Shadow και SCALP) δεν είναι ικανό να προκαλέσει σημαντική ζημιά στη Ρωσία και να κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης. Ξεκαθαρίζουν δε ότι δύσκολα θα δωρίσουν άλλους πυραύλους στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με διαρροές από τον Λευκό Οίκο, τους δύο άνδρες απασχόλησε ιδιαίτερα και ο εφοδιασμός της Ρωσίας με όπλα από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Ειδικά σε σχέση με τους ιρανικούς πυραύλους, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», υπάρχει έντονη ανησυχία ότι η Ρωσία μοιράστηκε σε αντάλλαγμα πληροφορίες για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Το Σάββατο ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να καταστρέψει την ουκρανική πρωτεύουσα με μη πυρηνικά όπλα. Υποστήριξε πως υπάρχουν ήδη οι τυπικοί λόγοι για τη χρήση πυρηνικών, αλλά αντ’ αυτού θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κάποια από τα όπλα νέας τεχνολογίας, που θα μετέτρεπαν το Κίεβο «σε ένα γιγάντιο λιωμένο σημείο».
Σημαντική ανησυχία υπάρχει στο Κίεβο και για τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών. Το Σάββατο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στο BBC πως η επιμονή οι ουκρανικές δυνάμεις να διατηρούν τις θέσεις τους έχει ως αποτέλεσμα όλος ο στρατός στο Ντονέτσκ να κινδυνεύει πλέον με περικύκλωση.