Η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου η Ουκρανία να αποκτήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί πυραύλους πιο μακράς εμβέλειας εναντίον ρωσικών στόχων, παραδέχθηκε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Η δήλωση ήρθε λίγη ώρα μετά την κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας ότι το Ιράν εφοδίασε με βαλλιστικούς πυραύλους τη Ρωσία.
Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, Άντονι Μπλίνκεν και Ντέιβιντ Λάμι αντιστοίχως, μετέβησαν με τρένο μέσω Πολωνίας στο Κίεβο και συναντήθηκαν με κορυφαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Σίμπιχα. Η Μ. Βρετανία υποσχέθηκε πρόσθετη βοήθεια 600.000.000 λιρών, εκατοντάδες αντιαεροπορικούς πυραύλους, δεκάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως για τους Ουκρανούς αξιωματούχους έχει η άρση των περιορισμών στη χρήση όπλων που έχουν ήδη σταλεί, ώστε να μπορούν να πλήττουν στο ρωσικό έδαφος «θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους» – ιδίως αεροπορικές βάσεις από όπου απογειώνονται αεροσκάφη για να πλήξουν την ουκρανική επικράτεια.
Το θέμα συζητήθηκε αργότερα σε συνάντηση που είχε ο Μπλίνκεν με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Την Τρίτη σε συνέντευξη στο Sky News ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ένα πλέγμα παραγόντων. Την προηγούμενη εβδομάδα το Reuters αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κάνουν το βήμα, αλλά θα χρειαστεί να περάσουν κάποιοι μήνες για να επιλυθούν «τεχνικά ζητήματα».
ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΜΟΣΧΑ
Οι χθεσινές δηλώσεις των δυτικών αξιωματούχων προκάλεσαν την αντίδραση της Μόσχας. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Κάτω Βουλής, Βιατσεσλάβ Βολόντιν, προειδοποίησε ότι «ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία γίνονται μέρος του πολέμου στην Ουκρανία». Τόνισε δε ότι η Ρωσία «θα αναγκαστεί να απαντήσει χρησιμοποιώντας πιο ισχυρά και καταστροφικά όπλα για να προστατεύσει τους πολίτες της».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα καταστρέψει οποιεσδήποτε νέες παραδόσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACM και υπογράμμισε ότι πιθανή απόφαση να επιτραπούν στο Κίεβο πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος «αυξάνει τους κινδύνους». Η ρωσική πλευρά διέψευσε επίσης τους ισχυρισμούς ότι έλαβε πυραύλους από το Ιράν – κάτι που τις προηγούμενες ημέρες έπραξε και η Τεχεράνη.
Ο πρόεδρος Πούτιν, από την πλευρά του, απέφυγε τους υψηλούς τόνους, αλλά βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης ότι «η Ρωσία προμηθεύει την παγκόσμια αγορά με ορισμένους τύπους προϊόντων, όπου ίσως πρέπει να επιβάλει περιορισμούς: ουράνιο, τιτάνιο, νικέλιο».