Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να διορίσει πρωθυπουργό της Γαλλίας τον συντηρητικό Μισέλ Μπαρνιέ, και όχι κάποιον από την Αριστερά που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, έχει προκαλέσει οργή και έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες Γάλλους το Σάββατο. Σχεδόν 150 διαδηλώσεις έγιναν σε όλη τη Γαλλία, με τους ψηφοφόρους της Αριστεράς να κατηγορούν τον Εμανουέλ Μακρόν για «πραξικόπημα» και να ζητούν την παραίτησή του.
«Άρνηση της δημοκρατίας», «οι Γάλλοι δεν ψήφισαν γι’ αυτό», «να παραιτηθεί (ο Μακρόν)» ήταν μερικά από τα συνθήματα που αποτύπωναν τη δυσαρέσκεια, την αγανάκτηση και τον θυμό των διαδηλωτών κατά του διορισμού του Μισέλ Μπαρνιέ, πολιτικού που προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Διορίζοντας τον Μπαρνιέ, ο Μακρόν αρνήθηκε να δώσει την πρωθυπουργική θέση στη Λουσί Καστέ, την υποψήφια του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), του αριστερού συνασπισμού που ήρθε πρώτος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.
Δεν υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της Γαλλίας, οι οποίες άφησαν την Εθνοσυνέλευση χωρισμένη σε τρεις ομάδες: την Αριστερά, την Κεντροδεξιά και την Ακροδεξιά. «Πράγματι, νιώθουμε ότι δεν μας ακούνε ως ψηφοφόρους», είπαν η Σιντί Ροντινό, μια 40χρονη φωτογράφος, και ο σύντροφός της Ομπέν Γκουρό, ένας 42χρονος αγρότης, στη Ναντ, στη Δυτική Γαλλία, που δηλώνουν «πολύ θυμωμένοι».
Σημαίες της Ανυπότακτης Γαλλίας (Ριζοσπαστική Αριστερά) ή παλαιστινιακές κυμάτιζαν στη διαδήλωση που έγινε στη Μασσαλία, όπου σύμφωνα με την Αστυνομία συγκεντρώθηκαν 3.500 άνθρωποι και σύμφωνα με τους διοργανωτές 12.000. «Νιώθουμε ότι υφάρπαξαν την ψήφο μας», δήλωσε η 24χρονη φοιτήτρια Ορελί Μαλφάν. «Από την πλευρά του Μακρόν, νομίζω ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, είχε ήδη στο μυαλό του ποιον ήθελε να βάλει πρωθυπουργό. Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση το να εκφράζεις την ψήφο σου δεν βοηθά σε τίποτα όσο ο Μακρόν θα είναι στην εξουσία», είπε η Μανόν Μπονιζόλ, 21 ετών, που πήγε στη διαδήλωση στο Παρίσι.
Η γαλλική προεδρία διαβεβαίωσε ότι η επιλογή του 73χρονου Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το «Brexit», υπαγορεύτηκε από την ικανότητά του να «ενώνει όσο το δυνατόν περισσότερο» εν μέσω ενός κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου.
Η 44χρονη διαδηλώτρια Αλεξαντρά Ζερμέν δήλωσε ότι «μια δικτατορία είναι σε εξέλιξη. Πάει καιρός που δεν μας άκουγαν στους δρόμους, τώρα δεν μας ακούνε ούτε στις κάλπες. Το να διαδηλώνω είναι ο μόνος μου τρόπος να πω ότι δεν συμφωνώ, ακόμα κι αν καταλαβαίνω καλά ότι δεν ωφελεί σε τίποτα».